Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Λετονία: Ρομποτική υπενθύμιση ιατρικών ραντεβού
Ο αριθμός των χαμένων ραντεβού ανέρχεται στο 20%. Τα ιατρικά ιδρύματα χάνουν χρήματα, οι ασθενείς περιμένουν στην ουρά για ραντεβού. Για να αποφευχθεί αυτό, ορισμένα νοσοκομεία τηλεφωνούν και υπενθυμίζουν στους ανθρώπους να προσέλθουν, αλλά αυτό είναι δαπανηρό, οπότε σκέφτονται τώρα να εισάγουν τη χρήση ρομπότ.

Η κλήση του ρομπότ ακούγεται: «Γεια σας, είμαι η Μάγια, μια εικονική βοηθός στο 1ο Νοσοκομείο της Ρίγας. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω για το ραντεβού, 8 Φεβρουαρίου στις. 9.15 στον οδοντίατρο. Αν δεν μπορείτε να έρθετε, πείτε «δεν θα είμαι εκεί» μετά το μπιπ».

Αυτό είναι το ρομπότ που τηλεφωνεί και στέλνει μηνύματα κειμένου στους ασθενείς του 1ου Νοσοκομείου της Ρίγας. Λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια και έχει μειώσει τον αριθμό των μη εμφανίσεων στα ιατρικά ραντεβού στο 3%.


«Τα ρομποτικά συστήματα δεν έχουν ανθρώπινο παράγοντα, κάνουν αυτή τη δουλειά 24 ώρες το 24ωρο, αλλά και τον όγκο επειδή ένα ρομπότ μπορεί να στείλει 8 έως 10 γραπτά μηνύματα ανά δευτερόλεπτο, ένας άνθρωπος δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει αυτόν τον όγκο, και αν υπολογίσουμε ότι παρέχουμε υπηρεσίες σε περίπου 1200-1500 άτομα κάθε μέρα, τότε για να σηκώσει κάποιος φυσικά το τηλέφωνο, να κάνει μια κλήση, είχε ως αποτέλεσμα 9 άτομα να το κάνουν για 8 ώρες, που είναι ένα μεγάλο κόστος», δήλωσε ο Αλεξέι Μολτσάνοφ, επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Υπηρεσιών στο 1ο Νοσοκομείο της Ρίγας.

Η απώλεια ραντεβού είναι μια απώλεια για τα ιατρικά ιδρύματα, αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι ένας άλλος ασθενής χάνει την ευκαιρία να λάβει βοήθεια νωρίτερα.

«Πρόκειται για περίπου 15% έως 20% αυτών των ραντεβού που δεν παρακολουθούνται στην πραγματικότητα. Ας πούμε οι επί πληρωμή υπηρεσίες, μπορούμε να δούμε από τα στατιστικά στοιχεία τώρα, ότι παρακολουθούνται πολύ καλύτερα. Προφανώς, οι άνθρωποι έχουν περισσότερα κίνητρα να τις επισκεφθούν», δήλωσε ο Έρβινς Κέις, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Νοσοκομείου Jēkabpils.

«Στην περίπτωσή μας το ποσοστό είναι 3% έως 4%, αλλά θα ήθελα να πω αμέσως ότι το ποσοστό αυτό θα ήταν υψηλότερο εάν δεν υπενθυμίζαμε ενεργά στους ασθενείς το ραντεβού», δήλωσε ο Γιούρις Λάσις, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του περιφερειακού νοσοκομείου North Kurzeme.

Ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων και μη παρεχόμενων υπηρεσιών μπορεί να φτάσει τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις ετησίως. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο Vidzeme, υπήρχαν 8.000 από αυτές πέρυσι. Και αυτές είναι σημαντικές οικονομικές απώλειες.

«Αν εξετάσουμε απευθείας τις επισκέψεις, το συνολικό ποσό αυτών των χαμένων επισκέψεων θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 150 χιλιάδες», δήλωσε η Κριστίνε Τίλτινα, επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών ιατρείων στο νοσοκομείο Vidzeme.

Τα ρομποτικά συστήματα αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για τα περισσότερα ιατρικά ιδρύματα φέτος και υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπηρεσία αυτή.

Ενώ άλλα ιατρικά κέντρα εξακολουθούν να αξιολογούν τις δυνατότητες ψηφιακής μετάβασης, το 1ο Νοσοκομείο της Ρίγας υπόσχεται να θέσει σε λειτουργία την εικονική βοηθό Μάγια μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η οποία θα μπορεί όχι μόνο να δέχεται ή να ακυρώνει αιτήματα για ραντεβού, αλλά και να απαντά σε άλλες σχετικές ερωτήσεις.

Πηγή: Lsm.Lv

ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου