Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Νέος πτερόσαυρος με περισσότερα από 400 δόντια βρέθηκε στη Γερμανία
Στη Γερμανία ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος δεινοσαύρου με περισσότερα από 400 δόντια που έτρωγε με παρόμοιο τρόπο με τις πάπιες και τα φλαμίνγκο.


Το απολίθωμα του σχεδόν πλήρους Balaenognathus maeuseri, που ανήκει στην οικογένεια των πτερόσαυρων, ανακαλύφθηκε τυχαία σε ένα βαυαρικό λατομείο, ενώ οι επιστήμονες έσκαβαν ένα μεγάλο μπλοκ ασβεστόλιθου που περιείχε οστά κροκόδειλου.

Πώς οι γάιδαροι άλλαξαν την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας

Από τότε που ανακαλύφθηκε ο πρώτος πτερόσαυρος σε βαυαρικό ασβεστόλιθο τον 18ο αιώνα, έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες λείψανα των ιπτάμενων ερπετών, καθιστώντας τα λατομεία της φράγκικης Γιούρα μία από τις πλουσιότερες τοποθεσίες πτερόσαυρων στον κόσμο.
Δείτε το βίντεο

Δόντια με άγκιστρο στην άκρη

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής David Martill του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, Hampshire, και συμμετείχαν παλαιοντολόγοι από την Αγγλία, τη Γερμανία και το Μεξικό.

Ο καθηγητής Martill δήλωσε: «Ο σχεδόν πλήρης σκελετός βρέθηκε σε έναν ασβεστόλιθο με πολύ λεπτές στρώσεις που διατηρεί τα απολιθώματα θαυμάσια.
»Τα σαγόνια αυτού του πτερόσαυρου είναι πραγματικά μακριά και επενδεδυμένα με μικρά, λεπτά, αγκιστρωτά δόντια, με μικροσκοπικά κενά μεταξύ τους, όπως μια χτένα.
»Η μακριά σιαγόνα είναι καμπυλωμένη προς τα πάνω σαν το πτηνό Αβοκέτα και στο άκρο της ξεδιπλώνεται σαν Κουταλοκέφαλος. Δεν υπάρχουν δόντια στο τέλος του στόματός του, αλλά υπάρχουν δόντια σε όλο το μήκος και των δύο γνάθων μέχρι το πίσω μέρος του “χαμόγελου” του.»Αυτό που είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι μερικά από τα δόντια έχουν ένα άγκιστρο στην άκρη, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ σε πτερόσαυρο.

»Αυτά τα μικρά άγκιστρα θα χρησιμοποιούνταν για να πιάσει τις μικροσκοπικές γαρίδες με τις οποίες ο πτερόσαυρος πιθανόν τρεφόταν – φροντίζοντας να τις περάσει στο λαιμό του και να μην τις στριμώξει ανάμεσα στα δόντια».

Το ζώο πιθανότατα έτρωγε καθώς περνούσε μέσα από ρηχές λιμνοθάλασσες, ρουφώντας μικροσκοπικές γαρίδες και κωπήποδα και στη συνέχεια φιλτράροντάς τα μέσα από τα δόντια του με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι πάπιες και τα φλαμίνγκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου