Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Βρετανία – Έρχεται κύμα «λουκέτων» στο λιανεμπόριο
Τον κίνδυνο ενός μεγάλου κύματος «λουκέτων» αντιμετωπίζει ο κλάδος του λιανεμπορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενόσω η πληθωριστική κρίση αναγκάζει πολλές επιχειρήσεις να «σφίξουν» το ζωνάρι.

Τα πρώτα «μαύρα σύννεφα» έχουν ήδη διαφανεί, καθώς μια σειρά εταιρειών δήλωσε αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών του κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2022.

Ειδικοί από τον κλάδο των ασφαλειών εξηγούν στο Bloomberg ότι παρατηρείται ένα «άλμα» στις αιτήσεις «μη φερεγγυότητας» ανάμεσα σε λιανεμπόρους και καταναλωτικές εταιρείες -δείγμα της αυξανόμενης ανησυχίας.

Η Έριν Μπρουκς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Alvarez & Marsal, προαναγγείλει ένα ευρύ κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2023, καθώς οι μικρότερες εταιρείες δέχονται αυξημένες πιέσεις από την αύξηση των τιμών.

«Υπάρχουν λιανέμποροι και brands, τα οποία εξήλθαν της πανδημίας με ακόμη πιο αδύναμους ισολογισμούς και τώρα έχουν πληγεί από το ασθενέστερο καταναλωτικό κλίμα, σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και το πληθωριστικό κόστος» εξηγεί, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο πρακτορείο PA.

«Για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εντοπίσουν μια ευκαιρία και να αγοράσουν μια άλλη εταιρεία σε χαμηλή τιμή» συνεχίζει, στο ίδιο μήκος κύματος.


Τα χειρότερα έρχονται

Μέσα στο 2022, οι online λιανέμποροι Boohoo και Asos είδαν την τιμή των μετοχών τους να κατακρημνίζεται κατά 70%, εξαιτίας της επιβράδυνσης της ζήτησης και των πιέσεων στα έσοδα. Και τα χειρότερα έπονται, καθώς το 2023 βρίθει προκλήσεων και αβεβαιοτήτων.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα εκτιμούν ότι η βρετανική οικονομία εισέρχεται σταδιακά σε μια μακρά περίοδο οικονομικής συρρίκνωσης, η οποία δύναται να διαρκέσει έως και το 2024.

Γι’ αυτό τον λόγο, η φετινή εορταστική περίοδος θεωρείται άκρως σημαντική για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων. Εάν οι προσδοκίες για μεγάλη αύξηση των εσόδων δεν επιβεβαιωθούν, τότε ο επόμενος χρόνος θα βγει πολύ δύσκολα, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου.

«Εάν έχεις καλά Χριστούγεννα, αυτό σου δίνει έναν θετικό βηματισμό. Εάν βρεθείς υπό την πίεση των ασθενέστερων εσόδων, τότε θα πρέπει να εξετάσεις τις επόμενες επιλογές σου» σημειώνει η Έριν Μπρουκς.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Μπούργκες, επικεφαλής της Atradius UK, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση στις καθυστερήσεις πληρωμών ή στα αιτήματα υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα, κάτι το οποίο συνδέεται και με τη λήξη των μέτρων στήριξης του κράτους.

«Το επονομαζόμενο “χρυσό τρίμηνο” (δ’ τρίμηνο), όπου οι πωλήσεις αυξάνονται εξαιτίας των Χριστουγέννων και της Black Friday είναι φέτος πιο σημαντικό από κάθε άλλη χρονιά» υπογραμμίζει, ενδεικτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου