Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Βρετανία: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν εδώ»
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, επέμεινε η υπουργός Πολιτισμού, Μισέλ Ντόνελαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Η Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε στην εκπομπή The Media Show του BBC Radio 4 ότι η μόνιμη επιστροφή τους «δεν ήταν πρόθεσή του» προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα.


Στη συνέντευξη της, είπε ότι η αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα «άνοιγε ένα κουτί με σκουλήκια» και θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος για να ακολουθήσουμε», καθώς θα άνοιγε «την πύλη για το ζήτημα ολόκληρου του περιεχομένου των μουσείων μας», είπε.


Τον περασμένο μήνα αναφέρθηκε στον Τύπο ότι οι συνομιλίες μεταξύ του κ. Όσμπορν και της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονταν σε «προχωρημένο στάδιο», αλλά καθώς το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από το νόμο να επιστρέψει μόνιμα τα έργα τέχνης στην Ελλάδα, υπήρχαν εικασίες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα γλυπτά που θα πήγαιναν στην Αθήνα ως δάνειο εκ περιτροπής, με αντάλλαγμα κλασικά αντικείμενα που δεν έχουν ξαναβγεί ποτέ εκτός Ελλάδας.

Πάντως η κ. Ντόνελαν διαβεβαιώνει ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο, και δήλωσε ότι είχε «αρκετές συζητήσεις» με τον κ. Όσμπορν.

«Νομίζω ότι η άποψή του για το θέμα αυτό έχει παρερμηνευτεί και σίγουρα έχει παρουσιαστεί λανθασμένα», είπε. «Βασικά, δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει αυτό. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, το οποίο σίγουρα δεν είναι ούτε αυτό που σχεδιάζει».

Και συνέχισε: «Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν θα έπρεπε να τα στείλουμε πίσω, και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου επιτρέψαμε την πρόσβαση σε αυτά».

Πάντως, εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε ότι δεν θα «διαλύσει» τη συλλογή του, αλλά ότι «εξετάζει μακροπρόθεσμες συνεργασίες, οι οποίες θα επιτρέψουν να μοιραστούν μερικά από τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο» και πρόσθεσε: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια εταιρική σχέση για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές».

vradini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου