Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί βρίσκονται στα πρόθυρα σύγκρουσης Αλγερία και Μαρόκο ;
Η κυριαρχία στο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης δεκαετιών μεταξύ των δύο αραβικών κρατών. Από τη στιγμή που οι Ισπανοί απέσυραν τις αξιώσεις τους από το έδαφος που δυσκολεύονταν, ούτως ή άλλως να κρατήσουν, η περιοχή αποτελεί το μήλο της έριδος.

Η Ισλανδία σταματά τη φαλαινοθηρία από το 2024
Η Ισλανδία, μια από τις τρεις τελευταίες χώρες στον κόσμο που εξακολουθούν να επιτρέπουν τη φαλαινοθηρία, σκοπεύει να καταργήσει τις ποσοστώσεις της από το 2024 λόγω της χαμηλής ζήτησης, ανακοίνωσε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Αλιείας.

Ισλανδία: Σταδιακή άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό έως τα μέσα Μαρτίου
Η Ισλανδία σχεδιάζει την άρση όλων των περιορισμών που έχει υιοθετήσει λόγω της Covid-19 έως τα μέσα Μαρτίου.
"Υπάρχουν πραγματικές αλλαγές στην μάχη που δίνουμε κατά της επιδημίας και επειδή ο ίδιος ο ιός έχει αλλάξει και χάρη στην καλή εμβολιαστική κάλυψη", δήλωσε η πρωθυπουργός Κατρίν Τζακομπσντότιρ σε συνέντευξη Τύπου.

Θανάτωση χιλιάδων πουλερικών στην Ολλανδία λόγω της γρίπης των πτηνών
Περίπου 170.000 πουλερικά θα θανατωθούν μετά τον εντοπισμό ενός πολύ μεταδοτικού στελέχους της γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα στην Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Σχέδιο απομάκρυνσης Ελλήνων ομογενών από την Ουκρανία σε περίπτωση πολέμου με Ρωσία
Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται πλέον τα πράγματα στην Ουκρανία καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν πολύ πιθανό πως τελικά ο Πούτιν δεν θα διστάσει να πατήσει έστω και περιορισμένα την σκανδάλη.

Η Αργεντινή δωρίζει εμβόλια COVID-19 σε 12 χώρες
Η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες ανέφερε ότι η Αργεντινή έχει δωρίσει πάνω από 4 εκατομμύρια εμβόλια της AstraZeneca σε 12 αναπτυσσόμενες χώρες από τον Νοέμβριο.


Επί του παρόντος, το εμβόλιο της AstraZeneca παράγεται στο Μπουένος Άιρες από το εργαστήριο mAbxcience. Το Μεξικό συνεργάζεται επίσης με τη συσκευασία των εμβολίων.

Οι πάγοι που λιώνουν στη Γροιλανδία μπορούν να βυθίσουν τις ΗΠΑ
Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά την Ανταρκτική, και το λιώσιμό του αυξάνει το ύψος της στάθμης της θάλασσας. Η αύξηση της στάθμης αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα αφού υπάρχει κίνδυνος όχι απλά να πλημμυρίσουν νησιωτικές και παράκτιες περιοχές σε όλο τον πλανήτη αλλά κυριολεκτικά να βυθιστούν.

Γαλλία: Πρόγραμμα Ακολουθιών σε Νίκαια και Μονακό


 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ι. ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ- ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – ΜΑÏΟΥ – 2022 ❖ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022 Κυριακή 6 η Φεβρουαρίου 2022 : ΤΗΣ ΧΑΝΑΝΑΙΑΣ 09.00-12.00 / Όρθρος και Θ. Λειτουργία, Ι. Ναός Αγίου Σπυρίδωνος, Νίκαια. Πέμπτη 10η Φεβρουαρίου 2022 : ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ 17.00-18-30 / Ακολουθία στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας -Le Cannet. Κυριακή 13 η Φεβρουαρίου 2022 : ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ (Αρχή Τριωδίου) 09.00-12.00 / Όρθρος και Θ. Λειτουργία, Ι. Ναός Αγίου Σπυρίδωνος, Νίκαια.

Η χώρα όπου ένας στους τρεις κατοίκους είναι εκατομμυριούχος

 Πρόκειται για τη δεύτερη μικρότερη χώρα στην Ευρώπη. Παρολ΄ αυτά είναι η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, αν και οι κάτοικοί της φτάνουν μετά βίας τους 39 χιλιάδες.

Αυτή δεν είναι άλλη από το πριγκιπάτο του Μονακό, ένα κράτος 2,02 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο έδαφος της Γαλλίας. Το 75% των κατοίκων του δεν γεννήθηκαν εκεί, ενώ περίπου 12.000 από αυτούς είναι εκατομμυριούχοι. Ένας στους τρεις δηλαδή. Το ποσοστό φτώχειας είναι μηδενικό.

Αυστρία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες, με μεγάλα πρόστιμα
Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού για όλους τους ενήλικες, αφού ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν υπέγραψε το σχετικό νόμο.

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού από Δευτέρα η είσοδος στην Ελλάδα
Αλλάζει από την προσεχή Δευτέρα (07.02.2022) ο τρόπος εισόδου των ταξιδιωτών στην Ελλάδα. Για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες δεν θα απαιτείται PCR ή rapid test αλλά θα είναι αρκετό το πιστοποιητικό εμβολιασμού.


Τη νέα ταξιδιωτική οδηγία ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης με σύντομη δήλωσή του στην ΕΡΤ.

Γαλλία: Ελληνική μουσική και Βασιλόπιτα στην Ελληνική Κοινότητα Παρισίου
Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της
Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων,

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της
Κυπριακής Κοινότητας Γαλλίας,

σας εύχονται Καλή και Ευτυχισμένη Χρονιά
2022
και σας καλούν στην κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας

την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022, στις 15.30

στο Ελληνικό Σπίτι

9, rue Mesnil, 75116 Paris, M° Victor Hugo.

Μετά το κόψιμο της Βασιλόπιτας θα γιορτάσουμε
τον Νέο Χρόνο με ελληνική μουσική και τραγούδια
από τον Δημήτρη Μαστρογιόγλου και Απόστολο Μωραίτη!