Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Ρεκόρ αιτήσεων πτώχευσης στη Δανία - Έρχονται απολύσεις στη Φινλανδία
Αρνητικό ρεκόρ συνιστά ο αριθμός των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης τον προηγούμενο μήνα στη Δανία, ενώ την ίδια στιγμή στη Φινλανδία τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τη , Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, η SMVdanmark της Δανίας, συνολικά τον Νοέμβριο κατατέθηκαν 331 αιτήσεις πτώχευσης επιχειρήσεων, ο μεγαλύτερος αριθμός σε διάστημα ενός μήνα από το 2009.Πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και του αντίκτυπου της πανδημίας Covid-19, υπογραμμίζει η έκθεση.

Το ισχυρότερο πλήγμα έχει δεχθεί ο κατασκευαστικός τομέας και το λιανεμπόριο. Περισσότερες από τις μισές αιτήσεις πτώχευσης αφορούσαν κατασκευαστικές εταιρείες.

Ο Λούντκβιστ προβλέπει ότι «δυστυχώς, τους επόμενους μήνες θα δούμε ακόμη περισσότερες πτωχεύσεις επιχειρήσεων».
Φινλανδία: Τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις


Περισσότερες από τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Φινλανδίας σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε απολύσεις το 2023 και περίπου το 10% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πτώχευσης τη χρονιά που έρχεται, σύμφωνα με έκθεση της Συνομοσπονδίας Φινλανδικών Βιομηχανιών (EK) που δόθηκε επίσης σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στη δημοσιότητα.

Το 2023 προβλέπεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας σχεδόν τόσο ζοφερό όσο ήταν το 2021, η πρώτη χρονιά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19.


Σύμφωνα με την έκθεση, το 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτίμησε πως η ζήτηση θα υποχωρήσει και ότι οι επενδύσεις θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο το νέο έτος. Περίπου το 25% των εταιρειών με διεθνή παρουσία προβλέπει ότι το εξωτερικό εμπόριο θα καταγράψει μείωση το 2023.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας υποχρεώνοντας πολλές επιχειρήσεις να καταφύγουν σε λύσεις για τη μείωση του κόστους, δήλωσε ο Γιάρι Χουοβίνεν, αναλυτής του EK.

Οι διαδοχικές κρίσεις έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής πολλών φινλανδικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, σημειώνει ο Χουοβίνεν.Πιο απαισιόδοξες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα της χώρας, αφού πρόβλεψη για συρρίκνωση της ζήτησης το 2023 διατυπώνει το 44% και το 43%, αντίστοιχα. Σε όλη τη Φινλανδία υπάρχουν περίπου 84.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου