Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Χάνα Νόιμαν: «Θα πήγαινα εγώ στο Κατάρ, αλλά ήθελαν την Καϊλή»
Η κατάθεση του Φραντσέσκο Τζόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή, το περασμένο Σάββατο, στην εισαγγελία των Βρυξελλών ήταν χειμαρρώδης, είχε διάρκεια άνω των δέκα ωρών και περιελάμβανε ως κεντρικό ισχυρισμό ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και σύντροφός του δεν είχε σχέση με τα μεγάλα ποσά σε μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι τους και στη βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της.


«Τα είδε και είπε ότι αυτά πρέπει να φύγουν αμέσως από δω», εξήγησε ο Τζόρτζι. Είναι άγνωστο αν οι Αρχές του Βελγίου θα αποδεχθούν τον ισχυρισμό, αλλά στο μεταξύ έρχονται στο φως νέες πληροφορίες, που δείχνουν τις ύποπτα στενές σχέσεις της ίδιας της Καϊλή με τις Αρχές του Κατάρ.

Οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης μίλησαν με τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή Χάνα Νόιμαν, πρόεδρο της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Αραβική Χερσόνησο. Επί ένα χρόνο, η Νόιμαν σχεδίαζε την επίσκεψη της επιτροπής στην Ντόχα, προκειμένου να ενημερωθεί το Ευρωκοινοβούλιο για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου, τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και να συζητηθούν οι διάφορες πτυχές της συνεργασίας ανάμεσα στο Κατάρ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, η κυβέρνηση του Κατάρ ενημέρωσε αιφνιδιαστικά την Νόιμαν ότι το ταξίδι της επιτροπής ακυρώνεται, υποστηρίζοντας ότι το κατάλυμα στο οποίο θα έμεναν τελούσε υπό ανακαίνιση. Ενα μήνα μετά, η Νόιμαν διαπίστωσε οργισμένη ότι στο Κατάρ είχε πάει η Εύα Καϊλή, ότι είχε ξεναγηθεί στο VVIP του σταδίου, ως κάτι παραπάνω από VIP, και ότι συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

«Εκανε δηλώσεις πολύ πιο φιλικές προς το Κατάρ από τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, παριστάνοντας ότι μιλάει εκ μέρους του σώματος», είπε η Νόιμαν στην αμερικανική εφημερίδα. Μία ημέρα μετά την επιστροφή της, η Καϊλή εμφανίστηκε στην ολομέλεια του σώματος και, μιλώντας κατ’ εξαίρεση στα αγγλικά, έκανε τις γνωστές επαινετικές δηλώσεις για την πρόοδο του Κατάρ στα εργασιακά δικαιώματα.
Δάκρυα και κρίσεις

Στην κατάθεσή του, ανάμεσα σε δάκρυα και κρίσεις πανικού, ο 35χρονος Τζόρτζι έδωσε ονόματα και περιέγραψε τις διαδρομές του χρήματος από το Κατάρ και το Μαρόκο προς το Ευρωκοινοβούλιο.


«Η διαφθορά υπήρξε και είναι πολύ σοβαρή. Αλλά δεν απέδωσε», ισχυρίζεται η εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», σημειώνοντας ότι τόσο μεγάλη αναντιστοιχία χρηματοδοτικού οφέλους με την προκληθείσα ζημία (εν προκειμένω το πλήγμα για το κύρος του Ευρωκοινοβουλίου) έχουμε να δούμε «από τότε που ο Ιούδας πήρε τα τριάντα αργύρια».

«Παρά τις βαλίτσες μετρητών που ξόδεψε το Εμιράτο, τα ψηφίσματα που επικρίνουν το Κατάρ εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο», υπογραμμίζει η «Ρεπούμπλικα». «Παρά τον ιστό διαφθοράς που ύφαναν οι υπηρεσίες του Ραμπάτ, η Ευρώπη συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την κατοχή της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο».
Εκτός αν…

Μήπως, όμως, μένουν να αποκαλυφθούν πολλά ακόμη σε αυτή τη δυσώδη ιστορία; Η δωροδοκία ήταν αναντίστοιχη με το αποτέλεσμα, «εκτός», τονίζει η «Ρεπούμπλικα», «και αν προκύψουν από την έρευνα νέα στοιχεία, που εμπλέκουν άλλες, σημαντικότερες προσωπικότητες ή άλλους, πιο ευαίσθητους τομείς πολιτικής».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου