Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Σπάνιος τύπος σαλμονέλας προκαλεί 31 ασθένειες στη Νορβηγία
Μαζική επιδημία σαλμονέλας έλαβε χώρα στη Νορβηγία, με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) να αναφέρει ότι συνολικά 31 άνθρωποι έχουν αρρωστήσει από το βακτήριο Salmonella Agona, ενώ 13 χρειάστηκαν νοσηλεία.

Όλοι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με λοίμωξη φέτος τον Νοέμβριο, είναι ηλικίας 1 έως 84 ετών και 18 από αυτούς είναι γυναίκες, ενώ ζουν και διαμένουν σε συνολικά 8 περιοχές της Νορβηγίας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας (Όσλο).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Food Safety News, η έρευνα για την εύρεση της πηγής βρίσκεται σε εξέλιξη από το FHI, σε συνεργασία με τους τοπικούς αξιωματούχους, τη Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Mattilsynet) και το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο.

Γίνονται συνεντεύξεις σχετικά με το τι έχουν φάει οι ασθενείς και με ποιες πιθανώς μολυσμένες πηγές έχουν έρθει σε επαφή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δειγματοληψία τροφίμων και άλλες εργασίες ανίχνευσης.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του FHI, η Salmonella Agona είναι ένας σπάνιος τύπος σαλμονέλας στη Νορβηγία και την Ευρώπη. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σχετικά υψηλός, δεν υπάρχει ένδειξη πως ο συγκεκριμένος τύπος προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα από τους υπόλοιπους.

Η Salmonella Agona έχει ανιχνευθεί στο παρελθόν στη Νορβηγία, αλλά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Τα κρούσματα σαλμονέλας στη χώρα είναι σπάνια συγκριτικά με άλλες χώρες και συχνά συνδέονται με ταξίδια στο εξωτερικό ή εισαγόμενα τρόφιμα, γεγονός που υποδεικνύει το υψηλό επίπεδο ασφάλειας τροφίμων της χώρας.

https://cibum.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου