Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Δανία: Νέο πολιτικό κόμμα με επικεφαλής Robot !
Στις φετινές εκλογές στη Δανία, ένα από τα πολιτικά κόμματα που θα διεκδικήσει μια θέση στο Κοινοβούλιο, είναι το Συνθετικό Κόμμα (Det Syntetiske Parti), το οποίο εκπροσωπείται από ένα chatbot, τον Leader Lars.

Ο ιδρυτής του κόμματος και καλλιτέχνης-ερευνητής στη μη κερδοσκοπική οργάνωση τέχνης και τεχνολογίας MindFuture, Asker Staunæs, δήλωσε ότι το chatbot έχει προγραμματιστεί με βάση τις πολιτικές των περιθωριακών κομμάτων της Δανίας μετά το 1970. Έτσι, το κόμμα έχει σχεδιαστεί για να εκπροσωπεί συλλογικά το περίπου 20% των σημερινών Δανών ψηφοφόρων, τα κόμματα των οποίων δεν εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

«Αντιπροσωπεύουμε τα δεδομένα όλων των περιθωριακών κομμάτων, εκείνων δηλαδή που προσπαθούν να εκλεγούν στο κοινοβούλιο αλλά δεν τα έχουν καταφέρει», δήλωσε ο Staunæs. «Πρόκειται δηλαδή για άτομα που έχουν διαμορφώσει το δικό τους πολιτικό όραμα το οποίο θα ήθελαν να υλοποιήσουν, αλλά συνήθως δεν έχουν τα χρήματα ή τους πόρους για να το κάνουν».(ASKER STAUNÆS)

Το κόμμα υποστηρίζει την καθιέρωση ενός καθολικού βασικού εισοδήματος και τη δημιουργία ενός κρατικού τομέα διαδικτύου και πληροφορικής. Ωστόσο, ο Staunæs δεν πιστεύει απαραίτητα ότι το Συνθετικό Κόμμα είναι απόλυτα δημοκρατικό.

«Η τεχνητή νοημοσύνη με τη μορφή της μηχανικής μάθησης, έχει ήδη απορροφήσει τόσες πληροφορίες που μπορούμε να πούμε ότι κατά κάποιον τρόπο, όλοι συμμετέχουν σε αυτά τα μοντέλα μέσω των δεδομένων που έχουν υποβάλει στο διαδίκτυο», εξήγησε ο Staunæs.

«Ωστόσο, τα συστήματα που έχουμε σήμερα δεν ενθαρρύνουν μια πιο ενεργή συμμετοχή, όπου οι άνθρωποι έχουν πραγματικά τον έλεγχο των δεδομένων και των εικόνων τους, κάτι που μπορούμε να κάνουμε μέσω αυτής της συμπυκνωμένης μορφής που προσφέρουν τα δημόσια διαθέσιμα μοντέλα μηχανικής μάθησης».

Επειδή το Leader Lars είναι στην πραγματικότητα μια μηχανή, δεν έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για κάποιο δημόσιο αξίωμα. Οι ίδιοι κανόνες, ωστόσο, δεν ισχύουν για τα ανθρώπινα μέλη του κόμματος, τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν μια μέρα να θέσουν υποψηφιότητα ως αντικαταστάτες του Leader Lars.

«Ο Leader Lars είναι ο ηγέτης του κόμματος», συνέχισε ο Staunæs. «Η Δανία είναι μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία, οπότε θα έχουμε ανθρώπους στο ψηφοδέλτιο που θα εκπροσωπούν τον Leader Lars και οι οποίοι δεσμεύονται να ενεργούν ως μέσο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Motherboard, το Συνθετικό Κόμμα έχει προς το παρόν μόνο 11 υπογραφές από τις 20.000 που απαιτούνται για να είναι νόμιμα υποψήφιο στις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Futurism

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου