Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

“Σκοτεινιάζει” η ζωή στην Γαλλία
Η ενεργειακή κρίση και η αντιμετώπισή της είναι το μείζον ζήτημα στην Ευρωζώνη αλλά και σε όλα τα νοικοκυριά. ‘Η Γαλλία ξεκινά πρώτη την εφαρμογή “σκληρών” μέτρων προκειμένου να εξοικονομηθεί το δυνατόν περισσότερη ενέργεια.

Αναλυτικά τα μέτρα:

1. Στα γραφεία η ανώτατη θερμοκρασία θα είναι στους 19 βαθμούς Κελσίου. Στους χώρους αποθήκευσης αυτών των γραφείων η θερμοκρασία θα είναι 16 βαθμούς Κελσίου. Όταν τα κτήρια με τα γραφεία αυτά παραμένουν κλειστά πάνω 48 ώρες η μέση θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 8 βαθμοί Κελσίου. Στα γυμναστήρια η μέση θερμοκρασία θα φτάνει τους 14 βαθμούς. Εξαιρούνται από τα παραπάνω μέτρα μόνο οι παιδικοί σταθμοί και τα νοσοκομεία.

2. Θα χρηματοδοτηθούν οι ιδιοκτήτες κατοικιών με 65 ευρώ ο καθένας για την αγορά προγραμματιζόμενου θερμοστάτη

3. Η θερμοκρασία του ζεστού νερού στα σπίτια θα πρέπει να μην υπερβαίνει τους 55 βαθμούς. Θα πρέπει να μειωθούν οι ήμερες θέρμανσης των κτιρίων κατά 15 ήμερες τον χρόνο σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Ο δεύτερος πυλώνας ως προς τα μέτρα που προσλαμβάνονται για τη μείωση κατανάλωσης της ενέργειας έχει ως εξής:

1. Θα υπάρχει μπόνους με χρηματικό ποσό το οποίο θα δίνεται με βάση ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα από την 1η Ιανουαρίου 2023 για εκείνους τους οδηγούς – ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δηλώνουν αποδεδειγμένα πως μεταφέρουν και άλλους πολίτες καθημερινά στη δουλειά τους και τους επιστρέφουν σπίτι.

2. Θα χρηματοδοτηθούν οι πολίτες για τη δαπάνη ενοικίασης ηλεκτρικών ποδηλάτων από υπαλλήλους εταιρειών από τον Ιανουάριο του 2023.

3. Όσοι οδηγούν ή διαχειρίζονται αυτοκίνητα δημοσίας χρήσης θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους μειώνεται στα 110 χλμ. την ώρα και στα 100 χλμ. την ώρα στις απλές εθνικές οδούς.

4. Θα δίνονται ειδικά μαθήματα στους οδηγούς για την υιοθέτηση οικονομικής οδήγησης.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά κυρίως τη διοίκηση στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις μεγάλες επιχειρήσεις έχει ως εξής:

1. Θα δίνεται μπόνους στη δημόσια διοίκηση για την υιοθέτηση καθεστώτος τηλεργασίας. Το μπόνους αυτό θα είναι αυξημένο κατά 15% ως προς την καθημερινή αποζημίωση που λαμβάνουν οι υπηρεσίες για κάθε έναν υπάλληλο ο οποίος εργάζεται σε καθεστώς τηλεργασίας. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η δραστική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων.

2. Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και στα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να μειωθεί ο φωτισμός κατά 30% όταν είναι παρόντες οι καταναλωτές και να μειωθεί δραστικότερα στο 50% τις ώρες πριν καταφθάσουν οι πελάτες. Θα πρέπει να απαγορευθεί η ανανέωση του αέρα σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και μεγάλα καταστήματα καθώς και σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια της νύκτας. Θα πρέπει να μην φωτίζονται όλες οι διαφημίσεις καθώς και άλλες φωτεινές επιγραφές από τη στιγμή που κλείνουν τα καταστήματα, αλλά και τα εμπορικά κέντρα.

3. Όσον αφορά στην αυτοκινητοβιομηχανία, θα πρέπει να συστηματικοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα χρήσης λαμπτήρων LED, ενώ η επαναφόρτιση μπαταριών διάφορων τύπων οχημάτων, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστεί με τέτοιο τα τρόπο έτσι ώστε να μη συμπίπτει με τα ωράρια εργασίας. Δηλαδή 8 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα με 8 το βράδυ. Τελευταίο θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η κατανάλωση ρεύματος κατά τη χρήση κλιματιστικών.

Τώρα όσον αφορά τον τελικό πυλώνα ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται, προβλέπεται:

1. Η θερμοκρασία του νερού στις 4.000 πισίνες θα μειωθεί κατά έναν βαθμό κελσίου. Τα ίδια θα συμβούν σε όλα τα κέντρα spa και θαλασσοθεραπείας, στις σάουνες, στα χαμάμ, στα τζακούζι και τα λοιπά.

2. Ο φωτισμός στα γήπεδα πριν τη διεξαγωγή των αγώνων θα μειωθεί κατά 50% κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής αθλημάτων με το φως της ημέρας και κατά 30% για αθλήματα που διεξάγονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

3. Η δαπάνη από τη θέρμανση στα μουσεία του Λούβρου και του Φονταινεμπλώ, καθώς και σε όλες τις σχολές καλών τεχνών θα μειωθούν κατά 10%.

4. Θα μειωθεί κατά δυο ώρες η περίοδος θέρμανσης σε πολύ γνωστές εγκαταστάσεις ιστορικού ενδιαφέροντος στις όπερες, αλλά και στο Λούβρο, όπου δεν θα φωτίζεται η περίφημη πυραμίδα από τις 11 το βράδυ μέχρι το πρωί. Δεν θα φωτίζονται και οι Βερσαλλίες από τις 10 το βράδυ μέχρι το πρωί.

5. Οι υπεύθυνοι των κινηματογραφικών αιθουσών θα πρέπει να μειώσουν το φωτισμό αλλά και τη θέρμανση.

6. Θα πρέπει να κόβεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα θεματικά πάρκα της χώρας όταν είναι κλειστά στο κοινό.

πηγή zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου