Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Άδειασαν τα φαρμακεία από χάπια ιωδίου στην Φινλανδία
Προληπτικά μέτρα από τις φινλανδικές αρχές μετά τις ρωσικές απειλές για την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου και τις αναφορές για κινδύνους για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.


Το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας επικαιροποίησε την Τρίτη (11/10) τις κατευθυντήριες γραμμές του σχετικά με τη χρήση ιωδίου σε περίπτωση κινδύνου ακτινοβολίας, όπως μετέδωσε το Euractiv. Τα νοικοκυριά με μέλη ηλικίας 3-40 ετών συνιστάται να προμηθευτούν δισκία ιωδίου ως δευτερεύουσα προφύλαξη για τα σπίτια τους. Προφανώς, η πρωταρχική προφύλαξη θα ήταν η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους.

Ένα ατύχημα σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο θα απελευθέρωνε ραδιενεργό ιώδιο στο περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε να συσσωρευτεί στον θυρεοειδή αδένα.


Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές, με βάση τις συστάσεις των κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από το 2017, τις πιο σοβαρές συνέπειες της ακτινοβολίας θα αντιμετώπιζαν τα παιδιά, τα οποία θα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς. Οι κίνδυνοι θα ήταν μικρότεροι για τους ηλικιωμένους και οι ενήλικες άνω των 40 ετών δεν συνιστάται να λαμβάνουν δισκία ιωδίου.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν προϊόντα ιωδίου κατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών προς πώληση ή διαθέσιμα στη Φινλανδία. Στην ανακοίνωσή τους, οι δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ανέφεραν ότι θα προμηθευτούν δισκία ιωδίου κατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών και θα καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο διανομής τους στους γονείς και στις εγκύους.


Η σύσταση του υπουργείου έβαλε σε κίνηση τους πολίτες. Ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης τα φαρμακεία στο κέντρο του Ελσίνκι ανέφεραν ότι τα δισκία ιωδίου είχαν εξαντληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου