Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Οι αγωγοί που θέλει η Γερμανία και η καταδίκη της Τουρκίας
Στα δύο μεγάλα θέματα που αποτελούν τον πυρήνα της ατζέντας των συζητήσεων μεταξύ Όλαφ Σόλτς και Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα εστιάζει ο γερμανικός Τύπος: ενέργεια και εξοπλιστικά.Το γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο γερμανικών και διεθνών ειδήσεων Tagesschau αναφέρεται στην αλλαγή στρατηγικής στις ευρωπαϊκές χώρες στα ενεργειακά και ειδικά στη Γερμανία, όσον αφορά την ενεργειακή εξάρτηση. Στην ανταπόκριση από την Αθήνα αναλύεται πώς η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση της ενεργειακής κρίσης και αναφέρεται ότι "μέχρι το 2030, η Ελλάδα θέλει να καλύψει το 70% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, σχεδιάζονται υποθαλάσσιες γραμμές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, οι οποίες θα πρέπει να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια από την ηλιακή ενέργεια μέσω Κύπρου στην Ελλάδα.


Ως προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σημειώνεται ότι "παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στα ελληνικά ενεργειακά σχέδια: Το αέριο μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Γεωργίας και Τουρκίας στην Ελλάδα μέσω του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου - συνδυασμός πολλών αγωγών. Από την Αλεξανδρούπολη, με τη σειρά του, ο Διαδριατικός Αγωγός περνά μέσω Αλβανίας προς την Ιταλία, ενώ αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην πόλη-λιμάνι, ο οποίος προορίζεται να τροφοδοτήσει την περιοχή των Βαλκανίων. Και μετά υπάρχει ένα άλλο μεγάλο έργο που στην πραγματικότητα ήταν ήδη εκτός σχεδίων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αγωγός Eastmed γίνεται ξανά μια ενδιαφέρουσα πιθανότητα" ενώ η Ελλάδα αποκτά ξανά στρατιωτική σημασία.
Η Αθήνα περιμένει ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Σολτς"

Στην επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα αναφέρεται και η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt. Με τίτλο "Η Αθήνα περιμένει ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Σολτς" επισημαίνεται ότι τα θέματα που θα συζητηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αφορούν την ενέργεια και τα εξοπλιστικά. Στο δεύτερο θέμα σύμφωνα με την εφημερίδα είναι που η Ελλάδα αναμένει μία ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον Γερμανό καγκελάριο, σημειώνοντας: "Τη γερμανική βιομηχανία όπλων αναμένουν παραγγελίες δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην πρόσφατη ελληνική ιστορία για να αναχαιτίσει τη γειτονική Τουρκία. Οι δύο χώρες έχουν συνοριακές διαφορές εδώ και δεκαετίες, οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Μέχρι στιγμής, η Γαλλία και ειδικότερα οι ΗΠΑ έπαιζαν ρόλο με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και φρεγάτες. Τώρα είναι η σειρά των Γερμανών κατασκευαστών όπλων. Η Αθήνα ελπίζει σε ξεκάθαρες δηλώσεις του καγκελαρίου για το θέμα της Τουρκίας".

Και η εφημερίδα συνεχίζει: "Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζει εδώ και μήνες τις διεκδικήσεις του για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου με απροκάλυπτες πολεμικές απειλές. Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης επικρίνουν το γεγονός ότι, την εποχή της Μέρκελ η γερμανική πολιτική απέναντι στην Τουρκία καθοριζόταν πρωτίστως από τις προσπάθειες να μην ενοχληθεί ο Ερντογάν. Τώρα πιστεύεται στην Αθήνα ότι θα δοθεί ένας νέος τόνος. Γίνεται λόγος για μία "νέα αρχή" στις σχέσεις των δύο χωρών".

THETOC.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου