Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Ίρλανδία: Απαγορεύονται οι εξώσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023
Η ιρλανδική κυβέρνηση ενέκρινε την Τρίτη την απαγόρευση των εξώσεων από τον Νοέμβριο έως το τέλος Μαρτίου 2023.

Το μέτρο εισήχθη ως ένας τρόπος αποτροπής της αύξησης των αστέγων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η χώρα οδεύει ακόμη περισσότερο προς τη διπλή κρίση του κόστους ζωής και της στέγασης.

«Οδεύουμε προς έναν πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, των έκτακτων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και του πιο δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος συνολικά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν καθώς κατευθυνόταν προς τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία συμφωνήθηκε η αναστολή. «Είναι ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε την έλλειψη στέγης κατά τη χειμερινή περίοδο».

Σύμφωνα με τους όρους της πρότασης, οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να εκδίδουν στους ενοικιαστές ειδοποιήσεις έξωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία ισχύει. Εξαιρέσεις θα γίνονται για τις περιπτώσεις στις οποίες οι ενοικιαστές «εσκεμμένα» δεν πληρώνουν το ενοίκιο, προκαλούν ζημιές σε ένα ακίνητο ή επιδεικνύουν αντικοινωνική ή εγκληματική συμπεριφορά στο ακίνητο.

Παρόμοια μέτρα ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν θεσπίστηκε επίσης προσωρινή απαγόρευση έξωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Times, μόλις η απαγόρευση αρθεί την 1η Απριλίου 2023, η εκτέλεση των ειδοποιήσεων καταγγελίας που θα μοιραστούν κατά τη διάρκειά της θα γίνει κλιμακωτά, ώστε να αποφευχθεί η βιασύνη των εξώσεων. Η πρόταση θα είναι ένα εφάπαξ μέτρο και δεν θα ανανεωθεί, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

Η πρωτοβουλία έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, δεχθεί αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με την Ιρλανδική Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων να προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να ασκήσει νομική προσφυγή κατά οποιουδήποτε τέτοιου μορατόριουμ.

Όταν ρωτήθηκε αν η πρόταση θα παραβιάσει τα δικαιώματα των ιδιοκτητών, ο Βαράντκαρ απάντησε ότι αυτά δεν είναι «απόλυτα».

«Όταν πρόκειται για συνταγματικά ζητήματα», είπε, «πάντα ίσχυε στην Ιρλανδία ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας υπόκεινται στο κοινό καλό, δεν είναι απόλυτα».

Η νομοθεσία για την επισημοποίηση της συμφωνίας θα εισαχθεί τώρα στο ιρλανδικό κοινοβούλιο, το οποίο φέρεται να επιδιώκει να περάσει το μέτρο πριν από το τέλος του μήνα.

https://www.euractiv.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου