Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Βρετανία: Την Πέμπτη το πακέτο μέτρων της Λιζ Τρας για την ενεργειακή ακρίβεια
Την Πέμπτη θα παρουσιάσει το πακέτο μέτρων που θα λάβει για τη μείωση των φουσκωμένων λογαριασμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο η Λιζ Τρας, όπως προανήγγειλε η ίδια το μεσημέρι κατά την πρώτη εμφάνισή της ως Πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όπως είπε, τα μέτρα θα δίνουν τη βεβαιότητα στους πολίτες ότι θα μπορέσουν να περάσουν το χειμώνα όντας ικανοί να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, οι οποίοι, χωρίς κρατική παρέμβαση, έχει ανακοινωθεί πως θα έφταναν τις 3.549 λίρες ετησίως από την 1η Οκτωβρίου.

Κατά την κα Τρας, τα μέτρα θα καλύπτουν και το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας σε βάθος χρόνου. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε αύξηση παραγωγής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα στη Βόρεια Θάλασσα και στην επέκταση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Η νέα Πρωθυπουργός επανέλαβε, παράλληλα, ότι θα περικόψει φόρους ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να έρθουν επενδύσεις στη χώρα.

Απέρριψε δε την έκκληση ηγετών και βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης να χρηματοδοτήσει τα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας με έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα απέτρεπε επιχειρηματικές επενδύσεις.


Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ προσδιόρισε αυτά τα πρόσθετα κέρδη σε 170 δισεκατομμύρια λίρες. Σχολίασε ότι η πρώτη ενέργεια της νέας Πρωθυπουργού θα είναι λοιπόν να προχωρήσει σε υψηλότερο του απαιτούμενου κρατικό δανεισμό για να μην πειράξει τα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο σερ Κιρ σχολίασε επίσης ότι δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, με τη νέα Πρωθυπουργό να έχει ψηφίσει όλα τα μέτρα που έχουν φέρει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Ως προς το αυριανό πακέτο μέτρων, οι συγκλίνουσες πληροφορίες των Βρετανών πολιτικών συντακτών αναφέρουν πως θα ανακοινωθεί πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας κάπου στις 2.500 λίρες το χρόνο (από 1.971 σήμερα), ενδεχομένως έως το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας στο τέλος του 2024.

Αυτό θα επιτευχθεί μάλλον με επιβολή ορίου στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζουν οι εταιρείες ενέργειας, με την κυβέρνηση να καλύπτει το πρόσθετο κόστος αγοράς.

Νέα διαπραγμάτευση για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι προτιμά να καταλήξει σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιλύσει τα θέματα που αφορούν τους αμφιλεγόμενους κανόνες που διέπουν το εμπόριο στη μετά το Brexit εποχή με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η αντιπαράθεση για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας είναι μακράν το μεγαλύτερο από σειρά ζητημάτων που δημιουργούν ένταση στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας και μπορεί να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο εάν το Λονδίνο προχωρήσει με τη νομοθεσία που ουσιαστικά ακυρώνει κάποιους από τους κανόνες.

Η Τρας εισήγαγε τη νομοθεσία ως υπουργός Εξωτερικών, επιδιώκοντας να ακυρώσει μονομερώς κάποιους ελέγχους σε προϊόντα από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να φέρει εις πέρας το νομοσχέδιο.

«Η προτίμησή μου είναι για μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης, αλλά θα πρέπει να εκπληρώνει όλα τα πράγματα που θέσαμε στο νομοσχέδιο του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας και αυτό που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε είναι αυτή η κατάσταση να σέρνεται», δήλωσε η Τρας στο Κοινοβούλιο.

Στα πρώτα του σχόλια από τη θέση του υπουργού αρμόδιου για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Κρις Χίτον-Χάρις δήλωσε νωρίτερα πως πιστεύει ότι υπάρχει ένα «αρκετά ξεκάθαρο σημείο προσέγγισης» για μια συμφωνία.
Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου