Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Η Σερβία σχεδιάζει να εισάγει LNG από την Ελλάδα το 2023
Η Σερβία, η οποία εξαρτάται κατά 100% από τη Ρωσία, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, θα προμηθευτεί τις απαραίτητες ποσότητες για τον φετινό χειμώνα από τη Ρωσία, αλλά για το 2023 σχεδιάζει να αγοράσει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό ανακοίνωσε η Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς, αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Ενέργειας και Μεταλλείων της Σερβίας, σε συνέντευξή της στην κρατική σερβική τηλεόραση RTRS. Για τη διαφοροποίηση των προμηθειών, το Βελιγράδι θα βασιστεί στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και στις διασυνδετήριες συνδέσεις της Βουλγαρίας.


Η Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς επανέλαβε τις προθέσεις των σερβικών αρχών να επιδιώξουν ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία και σε ενεργειακό συνέδριο στο Σαράγεβο. "Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με το Αζερμπαϊτζάν για να κρατήσουμε δυναμικότητα για το επόμενο έτος, καθώς η διασύνδεση Σερβίας-Βουλγαρίας θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο", δήλωσε η υπουργός.

"Το σχέδιό μας είναι να έχουμε διαφορετικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, να μπορούμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ή από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, διότι η διαφοροποίηση είναι ο μόνος τρόπος ασφάλειας στον τομέα του φυσικού αερίου και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εξαρτάται από έναν μόνο προμηθευτή". - πρόσθεσε ο Mihajlovic. Η διασύνδεση μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να εξασφαλίσει τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και από εκεί στην Ευρώπη.
energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου