Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Το βουνό Kandersteg στην Ελβετία μετακινείται και απειλεί με κατολίσθηση
Μία τρομακτική απειλεί σκιάζει τις ειδυλλιακές πλαγιές των Άλπεων, στο γραφικό χωριό Kandersteg στο καντόνι της Βέρνης της Ελβετίας.

Το Kandersteg με τις λίμνες και τα ξύλινα σαλέ είναι γνωστό ως προορισμός ποδηλασίας και πεζοπορίας χάρη στο μαγευτικό αλπικό τοπίο που προσφέρει.

Μετά όμως από τη φονική κατάρρευση του παγετώνα στο βουνό Marmolada στις ιταλικές Άλπεις, οι ελβετικές αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Το «μαύρο τρίγωνο» σε μία από τις κορυφές των γειτονικών βουνών μοιάζει επικίνδυνο για κατάρρευση.

Ειδικοί γεωλόγοι και οδηγοί ορειβατικών ομάδων πραγματοποιούν επιθεωρήσεις από αέρος και εδάφους για να διαπιστώσουν σε ποια ακριβώς κατάσταση είναι το επίμαχο σημείο.

Το τελευταίο διάστημα μεγάλα κομμάτια ορεινών όγκων αποκολλούνται και μετακινούνται. Οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει αισθητήρες για να μετρούν και να καταγράφουν τις μετακινήσεις ώστε να εντοπίσουν εγκαίρως ενδεχόμενο κίνδυνο κατολίσθησης.

Οι μέχρι τώρα μετρήσεις έχουν δείξει το βουνό μετακινείται αρκετά μέτρα κάθε χρόνο, γεγονός που είναι μοναδικό στις Άλπεις.

Οι κάτοικοι είναι σε επιφυλακή. Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν το ενδεχόμενο σοβαρών κατολισθήσεων τουλάχιστον 48 ώρες πριν ώστε η κοινότητα να εκκενωθεί εγκαίρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου