Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Γερμανία: Eμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά από το 1991
Η Γερμανία ανακοίνωσε το πρώτο μηνιαίο εμπορικό της έλλειμμα εδώ και τρεις δεκαετίες, καθώς οι εταιρείες αντιμετώπιζαν αυξανόμενο κόστος για τις εισαγωγές και χαμηλότερη ζήτηση για τα προϊόντα τους εν μέσω πιο σκοτεινών οικονομικών προοπτικών.


Σύμφωνα με το Bloomberg, Το έλλειμμα τον Μάιο για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ήταν 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1 δισεκατομμύριο δολάρια), μια διαφορά που δεν παρατηρήθηκε από το 1991.

Οι διασυνοριακές πωλήσεις μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 0,5%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,7%, πολύ περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί, είναι εμφανής η «βουτιά» στο εν λόγω πεδίο της γερμανικής οικονομίας.


Η αιτία του κακού

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εξαγωγές μειώνονται στο τρέχον περιβάλλον», δήλωσε ο Όλιβερ Ρακάου, οικονομολόγος της Oxford Economics στη Φρανκφούρτη. «Πρέπει να εστιάσετε στις εισαγωγές και ειδικά στις εξελίξεις των τιμών».


Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown της Κίνας που σχετίζονται με την Covid-19 προκαλούν όλεθρο στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, με σημαντικές συνέπειες για την οικονομία της Γερμανίας που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές.

Οι τιμές για εισαγωγές όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές αυξήθηκαν περισσότερο από 30% τον Μάιο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, ενώ αυτές που χρεώθηκαν για τις εξαγωγές αυξήθηκαν μόνο στο μισό περίπου.

Ακόμα κι αν τα στοιχεία φαίνονται λιγότερο αξιοσημείωτα όταν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό, το εξωτερικό εμπόριο θα εξακολουθεί να έχει αρνητική συμβολή στη γερμανική ανάπτυξη, η οποία υπολογίζεται επίσης σε πραγματικούς όρους, είπε ο Ρακάου.


Με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και την υψηλή αβεβαιότητα, «οι προοπτικές για το εμπόριο είναι μάλλον ζοφερές», είπε.

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου