Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Οι Έλληνες αγρότες αναζητούν εργάτες γης σε Βιετνάμ και ΑίγυπτοΣτην οργανωμένη εισαγωγή εργατών από το Βιετνάμ και την Αίγυπτο προσανατολίζονται οι θεσμικοί φορείς των αγροτών, προκειμένου να καλυφθεί το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα αγροτικού δυναμικού στην ελληνική γεωργία, που τείνει να δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα ειδικά σε καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα φρούτα και λαχανικά.

Καθημερινά, δεκάδες αλλοδαποί μετανάστες που εργάζονταν – οι περισσότεροι για μεγάλο χρονικό διάστημα – στην Ελλάδα αναχωρούν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ιταλία αφενός διότι οι αμοιβές είναι διπλάσιες (ανέρχονται ή και ξεπερνούν τα 70 ευρώ την ημέρα) κι αφ’ ετέρου λόγω των ευέλικτων διαδικασιών για την εξασφάλιση άδειας εργασίας.

Είναι τέτοια η ένταση του προβλήματος κατά περιοχές και κατά καλλιέργειες (ιδίως της εντάσεως εργασίας, όπως τα οπωροκηπευτικά) που πολλοί παραγωγοί σκέπτονται ακόμη και να αλλάξουν παραγωγικό προσανατολισμό προς καλλιέργειες που δεν απαιτούν πολλές εργατοώρες ή μπορούν να καλυφθούν από την εργασία των μελών της οικογένειάς τους. Αυτή η αναγκαστική, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, επιλογή συνεπάγεται, όμως, απώλεια εσόδων συνολικά για την ελληνική οικονομία αφού οι καλλιέργειες εντάσεως εργασίας είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ συνδέονται και με τη μεταποίηση.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο καθώς, πλην της Αλβανίας, έχει σταματήσει η ροή εργατών γης από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, στις οποίες στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έλλειψη εργατών γης πλήττεται ακόμη και η Ρουμανία, που στράφηκε στο Βιετνάμ για να καλύψει τις ανάγκες της και συγκαταλέγεται πλέον στις πρώτες 5 χώρες που επιλέγουν οι Βιετναμέζοι για να μεταναστεύσουν προς αναζήτηση εργασίας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται πλέον και Έλληνες παραγωγοί. Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), πρόεδρος της Κοινοπραξίας των συνεταιρισμών Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το Βιετνάμ, στο οποίο θα βρεθεί εκ νέου στα μέσα Αυγούστου προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή έκθεση τροφίμων. Παράλληλα, στο τέλος Αυγούστου θα επισκεφθεί την Αίγυπτο.

Ο κ. Χρ. Γιαννακάκης, όπως δήλωσε στο powergame.gr, είχε συνεργασία τόσο με τον Έλληνα πρέσβη στο Ανόι όσο και με στελέχη της Βιετναμέζικης κυβέρνησης προκειμένου να δρομολογηθεί οργανωμένη μετάβαση εργατών γης στην Ελλάδα από την 15η σε πληθυσμό χώρα του πλανήτη.
powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου