Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Γαλλία: Πρόστιμα σε καταστήματα & εστιατόρια που σπαταλούν ενέργεια
Είναι σίγουρα η πιο πετυχημένη διαφήμιση για την αποφυγή σπατάλης στην ενέργεια, με ένα σλόγκαν που λέει πολλά για τους Γάλλους. Ένας άνδρας τρέχει δαιμονισμένα σε ένα φωταγωγημένο σπίτι κλείνοντας τα φώτα, από δωμάτιο σε δωμάτιο και φωνάζοντας "δεν είμαστε Βερσαλλίες εδώ".

Το βίντεο που έχει μεγάλη απήχηση είναι της Τotal Energies θυγατρική της πετρελαϊκής Total που το 2003 έβαλε τέλος στο μονοπώλιο της EDF, (γαλλικής ΔΕΗ), και είναι σήμερα ο κορυφαίος προμηθευτής σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο στη Γαλλία.

Το κυνήγι κατά της περιττής κατανάλωσης ξεκίνησε για τα καλά στη Γαλλία, που παρά την πυρηνική της ενέργεια, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ανεβαίνουν αφού αποδέχθηκε να συμμορφωθεί με την Ευρώπη και να προσαρμόσει τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτές του φυσικού αέριου, θέμα που εξοργίζει πολλούς.

Και πρόστιμα ...

Οι προσπάθειες για την αποφυγή σπάταλης στην ενέργεια, συνοψίζονται σε πρόγραμμα της κυβέρνησης με τίτλο "Sobriété énergétique", σε ελεύθερη απόδοση "Πρόγραμμα Ενεργειακής νηφαλιότητας".


Τα δύο πρώτα μέτρα εφαρμογής σε συνδυασμό με κυρώσεις ανήγγειλε χθες στην Εφημερίδα της Κυριακής, η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ -Ρουνασέ.

Το ένα αφορά στις φωτεινές διαφημίσεις των καταστημάτων που θα πρέπει να σβήνουν από τις μια το βράδυ έως τις έξι το πρωί, με εξαίρεση τα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Με το δεύτερο απαγορεύει στα καταστήματα να έχουν τις πόρτες ανοιχτές ενώ λειτουργεί ο κλιματισμός ή η θέρμανση. Το πρόστιμο θα φθάνει τα 750 ευρώ.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου