Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Ρωσία: Στο ναδίρ οι διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα

«Ψυχροπολεμικό» είναι το κλίμα στις σχέσεις μας με την Ρωσία, ειδικά μετά την πρόσφατη απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών.


Επιδεινώνεται το ψυχρό κλίμα στις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.Το γεγονός ότι η χώρα μας συντάχθηκε εξαρχής με τη Δύση, όχι μόνο καταδικάζοντας την εισβολή, που η Μόσχα επιμένει να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αλλά και επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είχε ήδη επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Έρχεται 7ος γύρος κυρώσεων

Ωστόσο, δύο κινήσεις της Αθήνας φέρεται να «πόνεσαν» περισσότερο την Μόσχα, η οποία πέρασε στην αντεπίθεση.

Κατ’ αρχήν, οι ελληνικές αρχές κήρυξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας, που ήταν διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae), από τις αρχές Απριλίου, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και μέσα στο ευρύτερο κλίμα των ημερών με τις αλλεπάλληλες απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Δεύτερον – και ίσως πιο σημαντικό για την Ρωσία – η Ελλάδα συμμετείχε στη διεθνή αποστολή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου.
Οι 12 Ρώσοι διπλωμάτες – Οι κατηγορίες εναντίον τους, η εμπλοκή της ΕΥΠ

Έρευνα περίπου 18 μηνών από την ΕΥΠ και με βάση νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, φέρεται να οδήγησε στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό σημειώνεται από άτομα που φέρεται να γνωρίζουν όσα συνέβαιναν στο παρασκήνιο με την παρακολούθηση των εν λόγω διπλωματών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα για ύποπτη δραστηριότητά τους, αναφορές για χρηματισμούς ιδιωτών κ.λπ. υπήρξε με την συνδρομή κλιμακίων μυστικών υπηρεσιών από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Κατά τις επισημάνσεις ατόμων που γνωρίζουν το περιεχόμενο των ερευνών της ΕΥΠ, «κάποιοι εκ των απελαθέντων, όχι μόνο προωθούσαν τις ρωσικές θέσεις σε διάφορα ζητήματα, αλλά ενίσχυαν αντικυβερνητικές η αποσταθεροποιητικές απόψεις».

Η έρευνα της ΕΥΠ είναι προγενέστερη και η κήρυξη των 12 Ρώσων διπλωματών ως personae non gratae έγινε σαφώς υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία, αλλά και των προσπαθειών που κάνει το Κρεμλίνο να αντιστρέψει το σε βάρος του κλίμα διεθνώς.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου