Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Ισπανία: Εργαζόμενος απολύθηκε επειδή ζήτησε λίγο νερό....
Εργαζόμενος της εταιρείας «Insular Canaria de Bebidas SA (Incabe)», που διανέμει μια γνωστή μάρκα μπίρας στα Κανάρια Νησιά, απολύθηκε μετά τη διάπραξη ενός «πολύ σοβαρού αδικήματος», όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (21/07). Πρόκειται για πειθαρχική απόλυση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Adecco Outsourcing, η οποία διαχειρίζεται την υπηρεσία διανομής της Incabe στην Τενερίφη της Ισπανίας.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του ισπανικού ραδιοφωνικού δικτύου «Cadena SER», o εργαζόμενος ζήτησε ένα μπουκάλι νερό από τον υπεύθυνο, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε επειδή «είχε ένα άλλο επείγον θέμα», προσθέτοντας ότι «μόλις μπορούσε, θα του έδινε το νερό». Παρ' όλα αυτά, έπρεπε να καταχωριστούν στον υπολογιστή τα μπουκάλια που αφαιρούνται από το εμπόρευμα και δίδονται στους εργαζόμενους.

Ύστερα από λίγη ώρα και χωρίς το αίτημα για ένα μπουκάλι νερού να έχει ικανοποιηθεί, ο απολυμένος -πλέον- εργαζόμενος απόφασισε να παραπονεθεί στον επικεφαλής της ομάδας, κατηγορώντας τον ότι «έχει βαρεθεί την κατάσταση, δηλαδή το να πρέπει να ζητιανεύει για νερό». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας απάντησε ότι υπάρχουν διαθέσιμα μπουκάλια σε άλλη αποθήκη και ότι αν δεν θέλει να πάει εκεί, πρέπει να περιμένει τον διευθυντή της αποθήκης ώστε να του δώσει μπουκάλια νερό «κατά την έξοδο», δηλαδή στο τέλος της βάρδιάς του.

Η κατάσταση αυτή έκανε στον εργαζόμενο να χάσει την ψυχραιμία του και πήγε στο στο γραφείο του διευθυντή, χτυπώντας την πόρτα. Σύμφωνα με την επιστολή απόλυσης, ο εργαζόμενος φέρεται να χτύπησε την πόρτα, να φώναζε, να έβριζε και να διαπληκτίστηκε με τον διευθυντή της αποθήκης.
Τι υποστηρίζει η εταιρεία και τι μια εργατολόγος

Πάντως, η εταιρεία χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του εργαζομένου ως «ένα πολύ σοβαρό σφάλμα», που είχε ως αιτία την πειθαρχική απόλυση, γι' αυτό και εκείνος έχασε τη δουλειά του εν μέσω καύσωνα.


«Το γεγονός, το περιστατικό, το έναυσμα για την επιστολή απόλυσης είναι ότι υπήρξε μια σύγκρουση που προέκυψε από το ότι ένας εργαζόμενος ζήτησε επανειλημμένα, έως και ικέτευσε, να του δοθεί νερό και από το ότι η εταιρεία υποστηρίζει ότι υπάρχει πρωτόκολλο για την παραχώρησή του. Η απόλυση γίνεται αφού δεν δίνεται νερό σε έναν εργαζόμενο ή τουλάχιστον παρεμποδίζεται η πρόσβασή του σε αυτό», εξήγησε η Ρόσα Γκαρθία, εργατολόγος της Γενικής Ένωσης Εργαζομένων (UGT).

Ακόμα, η ίδια υπενθύμισε ότι το Βασιλικό Διάταγμα υπ' αριθ. 486/97 θεσπίζει τις ελάχιστες διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, καθώς ρυθμίζει και το δικαίωμα των εργαζομένων στο νερό. Μάλιστα, η Ρόσα Γκαρθία σημείωσε: «Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν πόσιμο νερό σε επαρκή ποσότητα και εύκολα προσβάσιμο. Το Βασιλικό Διάταγμα αναφέρει ότι το νερό πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο, αυτό είναι σημαντικό να τονιστεί, διότι στην επιστολή απόλυσης υπάρχει πρωτόκολλο ώστε ο εργαζόμενος να έχει πρόσβαση στο νερό».


Εντούτοις, από από την εταιρεία Adecco Outsourcing, η οποία διαχειρίζεται την υπηρεσία διανομής της Incabe στην Τενερίφη της Ισπανίας, επισημάνθηκε ότι η απόλυση δεν οφείλεται επουδενί στο ότι ο εργαζόμενος ζήτησε νερό, αλλά εξαιτίας της βίαιης συμπεριφορά του, η οποία ήταν και η αιτία ενός πολύ σοβαρού σφάλματος. Επιπλέον, από την Adecco Outsourcing διευκρινίστηκε ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν πάντα διαθέσιμο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου