Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Νέος θανατηφόρος ιός στη Γκάνα προκαλεί αργό και φρικτό θάνατο
Το ξέσπασμα στην Αφρική ενός από τους πιο θανατηφόρους ιούς, του Marburg, προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες.
Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σπεύδει στην Γκάνα, όπου σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες δύο θάνατοι εξαιτίας του ιού, που θεωρείται «ξάδερφος» του γνωστού Έμπολα, ο οποίος έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους στην Αφρική.
Τα θύματα δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η διασπορά του ιού να είναι ήδη μεγάλη.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο ιός Marburg εντοπίζεται στη δυτική Αφρική, αφού είχε προηγηθεί πέρσι ένα μικρό ξέσπασμα στη Γουινέα.
Ο ΠΟΥ ανησυχεί για το ξέσπασμα μιας τέτοιας επιδημίας, που θα σήμαινε τον θάνατο ανυπολόγιστου αριθμού ανθρώπων.
Ο ιός αυτός είναι εξαιρετικά θανατηφόρος, αφού σκοτώνει το 25%-90% των νοσούντων, και μάλιστα με φρικτό τρόπο. Οι ασθενείς αλλάζουν όψη, γίνονται σαν «φάντασμα», όπως περιγράφεται, αποκτώντας ανέκφραστο, χλωμό πρόσωπο και αιμορραγώντας από όλες τις οπές -μύτη, στόμα, μάτια, γεννητικά όργανα.
Τα συμπτώματα της ασθένειας και ο τρόπος μετάδοσης του ιού

Τα αρχικά συμπτώματα της ασθένειας είναι ο έντονος πονοκέφαλος, ο υψηλός πυρετός, η διάρροια, ο στομαχόπονος, ο εμετός. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται καθημερινά.
Έπειτα από πέντε ημέρες, οι περισσότεροι ασθενείς αιμορραγούν μέσα από το δέρμα, στα εσωτερικά όργανα ή από τα ανοίγματα του σώματος, όπως αναφέρθηκε. Στη συνέχεια το 25% με 90% των ασθενών πεθαίνει από κατάρρευση του νευρικού συστήματος.Η μετάδοση αρχικά γίνεται από ένα είδος νυχτερίδας (Rousettus) και συνήθως προσβάλλονται οι άνθρωποι που εκτίθενται στις σπηλιές ή στα ορυχεία. Μεταξύ ανθρώπων κολλάει με τα υγρά του σώματος, ή με τις επιφάνειες και τα υλικά τα οποία φέρουν αυτά τα μολυσμένα ανθρώπινα υγρά.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γκάνα, Δρ Francis Kasolo, δήλωσε: «Οι υγειονομικές αρχές ξεκινούν έρευνα για την κατάσταση και προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση ενός πιθανού ξεσπάσματος της ασθένειας. Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές, ώστε να εντοπίσουμε τα πιθανά κρούσματα και να ιχνηλατήσουμε τις επαφές, ώστε να εμποδίσουμε τη διασπορά».
Δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του ιού

Ξεσπάσματα του ιού έχουν σημειωθεί στο παρελθόν στην Αγκόλα, το Κογκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα. Για πρώτη φορά, ο ιός Marburg εντοπίστηκε το 1967 στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και το Βελιγράδι της Σερβίας, ενώ πιστεύεται ότι η διασπορά έγινε από εργαζόμενους σε εργαστήρια πειραμάτων, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με μαϊμούδες από την Ουγκάντα. Η δεύτερη φορά ήταν το 2008 στην Ολλανδία, σε μια γυναίκα που επέστρεψε από την Ουγκάντα, όπου είχε επισκεφθεί κάποια σπήλαια.
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του ιού και οι γιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα των ασθενών.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου