Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Ισπανία: Έδεσαν τα χέρια εγκύου και της έκαναν καισαρική


Το ισπανικό κράτος θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση σε μια γυναίκα η οποία υποβλήθηκε σε καισαρική χωρίς τη συγκατάθεσή της, αφού της έδεσαν τα χέρια, ανακοίνωσε σήμερα μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.

Η Μαδρίτη κρίθηκε ένοχη για «μαιευτική βία» σε βάρος της γυναίκας, η οποία δεν κατονομάστηκε. Σύμφωνα με την καταγγελία της, οι γιατροί στο δημόσιο νοσοκομείο της Ντονόστια την ανάγκασαν να γεννήσει πρόωρα, χωρίς τη συγκατάθεσή της. Προχώρησαν σε καισαρική τομή, χωρίς να είναι παρών ο σύζυγός της και δεν της επέτρεψαν αμέσως να κρατήσει τον νεογέννητο γιο της επειδή ήταν ακόμη δεμένη στο κρεβάτι.

ΤΤο υπουργείο Υγείας της Ισπανίας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ανέφερε μόνο ότι ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε τον Μάιο προωθεί τις «καλές πρακτικές» στους τοκετούς, μέσω μιας σειράς οδηγιών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βία σε βάρος των γυναικών κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι διαδεδομένη, συστηματική και ριζωμένη βαθιά στα συστήματα υγείας. Μπορεί να προκαλέσει σωματικές και ψυχικές βλάβες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ωστόσο, σπανίως ερευνώνται τέτοιες υποθέσεις.

Μία από τις ελάχιστες που διερευνήθηκαν στο παρελθόν, το 2020, αφορούσε και πάλι την Ισπανία. Το 2004 η Ουγγαρία κρίθηκε υπεύθυνη από την Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξαναγκαστική στείρωση μιας γυναίκας έπειτα από μια αποβολή.

Στην περίπτωση της Ντονόστια, η γυναίκα υπέστη σωματικό και ψυχικό τραύμα, σύμφωνα με την Επιτροπή. Στο ισπανικό δικαστήριο όπου προσέφυγε της είπαν ότι οι γιατροί είναι αυτοί που αποφασίζουν για τις καισαρικές και ότι το ψυχικό τραύμα της είναι απλώς «θέμα αντίληψης».

Η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων σε βάρος των γυναικών (CEDAW) αποτελείται από 23 ανεξάρτητους ειδικούς παρακολουθεί εάν οι χώρες μέλη τηρούν μια Σύμβαση του 1979, την οποία έχουν υπογράψει 189 κράτη μέχρι σήμερα.


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου