Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Νέα μονάδα παραγωγής μπαταριών βαρέων οχημάτων στη Νυρεμβέργη
Στο ιστορικό εργοστάσιό της στη Νυρεμβέργη, η ΜΑΝ ετοιμάζει μια νέα μονάδα παραγωγής μπαταριών βαρέων οχημάτων, θέλοντας να ικανοποιήσει τη μελλοντική ζήτηση για τα ηλεκτρικά λεωφορεία της, όπως και για το νέο -εντυπωσιακών χαρακτηριστικών- βαρύ φορτηγό μηδενικών ρύπων που θα λανσάρει το 2024.
Από τις αρχές του 2025, η MAN Truck & Bus θα κατασκευάζει μπαταρίες υψηλής τάσης για τα ηλεκτρικά φορτηγά και λεωφορεία της, στο εργοστάσιο που διαθέτει στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η παραγωγή θα υπερβεί τις 100.000 μπαταρίες ανά έτος.

Υψηλοί προσκεκλημένοι κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση των σχεδίων για τη μονάδα της Νυρεμβέργης.


Επενδύσεις και κρατική βοήθεια

Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, η ΜΑΝ θα επενδύσει στη μονάδα περί τα 100 εκ. ευρώ εντός της προσεχούς 5ετίας. Αρχικά -και για περίπου 2-2,5 χρόνια- η παραγωγή των μπαταριών θα πραγματοποιείται σε μικρή κλίμακα. Στα μέσα του 2023 θα ξεκινήσει η δημιουργία των συνθηκών για μαζική παραγωγή, με τις εργασίες να υπολογίζεται πως θα έχουν τελειώσει ως το 2024. Σημειώνεται πως η εταιρεία πρόκειται να λάβει βοήθεια ύψους 30 εκ. ευρώ από την Κυβέρνηση της Βαυαρίας.
Έρχονται μπαταρίες φορτηγών για αυτονομία 1.000 χλμ.

Αξίζει να αναφερθεί, πως οι μπαταρίες είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης συναρμολόγησης. Κατασκευάζονται από στοιχεία μπαταρίας, τα οποία με τη σειρά τους ομαδοποιούνται σε μονάδες και συνδυάζονται σε μεμονωμένα στρώματα για να σχηματίσουν ένα περίβλημα μπαταρίας (πακέτο). Αυτό απαιτεί υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και αυστηρά πρότυπα ασφαλείας.

Ανάλογα με την αυτονομία, ένα βαρύ ηλεκτρικό φορτηγό χρειάζεται έως και έξι από αυτές τις μπαταρίες. Αυτό θα δώσει αρχικά στα ηλεκτρικά φορτηγά της MAN αυτονομία από 600 έως 800 χιλιόμετρα. Στην επόμενη γενιά τεχνολογίας μπαταριών, από το 2026 περίπου,, αναμένονται αυτονομίες έως και 1.000 χιλιομέτρων. Αυτό θα καταστήσει επιτέλους το ηλεκτρικό φορτηγό κατάλληλο για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.
autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου