Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Στο 78,6% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο
Ο πληθωρισμός έφτασε στο 78,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο στην Τουρκία, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1998, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Τον Μάιο ήταν στο 73,5%.


Η πολύ ισχυρή άνοδος των τιμών εξηγείται σε μεγάλο μέρος από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε σε έναν χρόνο σχεδόν τη μισή της αξία έναντι του δολαρίου.

Η άνοδος του πληθωρισμού έχει μετατραπεί σε φλέγον ζήτημα στην Τουρκία, καθώς απομένει λιγότερο από ένα έτος για τις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, ενώ η αντιπολίτευση και αριθμός οικονομολόγων κατηγορούν την εθνική στατιστική υπηρεσία (Tüik) για υποτίμηση της ανόδου των τιμών καταναλωτή κατά περισσότερο από το μισό.


Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο πληθωρισμός φτάνει στην πραγματικότητα το 175,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιος του επίσημου ποσοστού. Παράλληλα, το Εμπορικό Επιμελητήριο στην

thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου