Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Πάνω από 2.300.000 Έλληνες Ομογενείς ζουν στις ΗΠΑ
Ποιος θεωρείται απόδημος


Πόσοι είναι τελικά οι απόδημοι αυτή τη στιγμή στον κόσμο; Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από αξιόπιστους οργανισμούς, ξεπερνούν τα 6.500.000.


Να σημειωθεί ότι ως απόδημος ελληνισμός χαρακτηρίζεται το σύνολο των εκπατρισμένων ομοεθνών μας, που μολονότι εγκαταστάθηκε, έστω και με σχετική μονιμότητα, σε χώρες ή περιοχές εκτός του εθνικού χώρου, εξακολουθεί να συντηρεί σε συλλογικό ή και ατομικό επίπεδο, τις υλικές, πολιτιστικές και συναισθηματικές του σχέσεις με τη χώρα της άμεσης ή της παλαιότερης καταγωγής του.

Ο όρος αυτός δίδεται σε αντιδιαστολή π.χ. με τον ξενιτεμένο ελληνισμό που περιλαμβάνει και Έλληνες που βρίσκονται μεν στο εξωτερικό αλλά δεν διαμένουν μόνιμα εκεί, όπως για παράδειγμα οι χιλιάδες ναυτικοί μας, οι διπλωμάτες, οι εμπορικοί αντιπρόσωποι κ.λπ. Αυτοί είναι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά δεν συγκαταλέγονται στους απόδημους.
Οι Έλληνες στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας βρίσκεται στην Αμερική (ποσοστό 61%). Ακολουθούν οι χώρες της Ευρώπης (23%), η Ωκεανία (κυρίως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία) σε ποσοστό 13%, το 2% μένει στην Αφρική και το 1% στην Ασία.

Οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού μένουν (με μεγάλη διαφορά από τις άλλες χώρες) στις Ηνωμένες Πολιτείες Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, φθάνουν περίπου τα 2.300.000. Ο πολυπληθέστερος αριθμός Ελληνοαμερικανών διαβιεί στη Νέα Υόρκη, κυρίως στην Αστόρια, στη συνοικία Κουίνς. Επίσης, αρκετοί διαμένουν στις πόλεις Ντιτρόιτ, Βοστόνη, Κλίβελαντ και Σικάγο, ενώ μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα υπάρχει ακόμη στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα.

Η συστηματική μετανάστευση Ελλήνων προς τις ΗΠΑ άρχισε κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, δηλαδή λίγο μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Την εποχή εκείνη, οι πρόγονοί μας εισέρχονταν στις ΗΠΑ ως «Λεβαντίνοι» (Levantines), επειδή προέρχονταν από τη Μικρά Ασία και από ελληνικά νησιά που ανήκαν στην τότε Οθωμανική αυτοκρατορία. Μέχρι το 1880, οι Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ δεν ξεπερνούσαν τις 2.000 με την πρώτη σημαντική κοινότητα να δημιουργείται στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα.

Το 1900, που οι αμερικανικές αρχές κατάργησαν τους περιορισμούς στην είσοδο Ελλήνων μεταναστών, υπήρξε ραγδαία αύξηση εισροής στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Δημιουργήθηκαν ελληνικές γειτονιές, καφενεία και παντοπωλεία και σταδιακά φτιαχνόταν μια μικρογραφία της πατρίδας. Το 1915 κυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» που εκδίδεται μέχρι σήμερα και το 1922 συστάθηκε η μεγαλύτερη και μακροβιότερη ελληνική οργάνωση ΑΧΕΠΑ (AHEPA: American Hellenic Educational and Progressive Association).
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου