Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Η Γερμανία αγοράζει 20.000 νυχτερινά κιάλια από την Ελλάδα
Η Γερμανία επιλέγει τα κιάλια νυχτερινής όρασης ελληνικής κατασκευής της «Θέων Αισθητήρες».


Η υπογραφή έγινε χτες στη Βόννη και πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμυντική παραγγελία που έγινε ποτέ σε ελληνική αμυντική βιομηχανία για την προμήθεια επιπλέον 20.000 δίκυαλων νυχτερινής όρασης προς τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, μέσω του ευρωπαϊκού διακρατικού φορέα OCCAR.
Με αυτήν την συμφωνία οι παραγγελίες προς την «Θέων Αισθητήρες» ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια το τρέχον έτος! Ο πόλεμος της Ουκρανίας απέδειξε μεταξύ άλλων και την αξία της νυχτερινής όρασης στο πεδίο των επιχειρήσεων για τους μαχητές.

Η «Θέων Αισθητήρες» είναι η πρώτη εταιρία με την οποία οι ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να κλείσουν παραγγελίες, καθώς σύντομα αναμένεται να υπάρξει θέματα διαθεσιμότητας ως προς την κατασκευή των συγκεκριμένων οργάνων, καθώς σε αρκετά από τα υποσυστήματα που απαιτούνται για την κατασκευή τους υπάρχει ήδη έλλειψη πρώτων υλών.

Και ενώ η Γερμανία, το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ενώ δεν έχουν λάβει μερίδιο από την ελληνική εξοπλιστική πίτα, ακολουθώντας ωστόσο αξιοκρατικές διαδικασίες επιλέγουν ελληνικές εταιρίες και αναθέτουν σε αυτές μεγάλες παραγγελίες.


Αντιθέτως η Γαλλία που με συνοπτικές διαδικασίες απέσπασε την μερίδα του λέοντος της τελευταίας εξοπλιστικής πίτας, σνομπάρει και απορρίπτει τις ελληνικές εταιρίες, όπως και την «Θέων Αισθητήρες».

Για παράδειγμα μεσούσης της διαπραγμάτευσης/ανάθεσης δισεκατομμυρίων για αεροσκάφη στην Dassault (από την παραγγελία αυτή το 40% ανήκει στην Thales) και για φρεγάτες στην Group Naval (πάλι τουλάχιστον το 30% της παραγγελίας πηγαίνει στην Thales), η «Θέων» σε συνεργασία με την γαλλική εταιρεία Safran κατέβασε προσφορά στη Γαλλία για την αρχική προμήθεια ενός συμβολαίου αξίας €80 εκ. για δίκυαλα νυκτερινής όρασης. Στην προσφορά αυτή υπήρχε σημαντική γαλλική προστιθέμενη αξία πάνω από 60% . Για την προμήθεια αυτή αντίπαλος ήταν με 100% γαλλική προστιθέμενη αξία, η Thales η οποία όμως έχει να πουλήσει εκτός Γαλλίας αντίστοιχα όργανα αρκετά χρόνια τώρα.
Τελικώς παρ´ ότι η κοινοπραξία Θέων/Safran ήταν άκρως ανταγωνιστική τόσο σε τεχνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, η Thales, που μέχρι πρότινος πουλούσε στο Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας σε πολύ μεγαλύτερες τιμές ανακηρύχθηκε μειοδότης!

Παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει το Ελληνογαλλικό κονσόρτιουμ «Θέων/Safran» η Γαλλία στήριξε αποκλειστικά το δίκιο της προϊόν αναδείχνοντας νικήτρια την Thales!
Δήμος Βερύκιος

https://www.ieidiseis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου