Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Στο Μπουτάν οι τουρίστες θα πληρώνουν φόρο 191 ευρώ τη μέρα
Το Μπουτάν ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του στους διεθνείς τουρίστες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία, ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι του μικροσκοπικού βασιλείου των Ιμαλαΐων, το οποίο θέλει να αναζωογονήσει την οικονομία του.Σφηνωμένη ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, η χώρα με τη γραφική φυσική ομορφιά και την αρχαία βουδιστική κουλτούρα, έκανε δραστικά μέτρα και απαγόρευσε τον τουρισμό -μια σημαντική πηγή εισοδήματος-, τον Μάρτιο του 2020, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού εκεί.

Η συνταγματική μοναρχία με λιγότερους από 800.000 κατοίκους έχει καταγράψει περίπου 60.000 μολύνσεις και μόνο 21 θανάτους, αλλά η οικονομία των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων συρρικνώθηκε τα τελευταία δύο οικονομικά έτη, ωθώντας περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια. Το Συμβούλιο Τουρισμού του Μπουτάν (TCB) δήλωσε ότι οι τουρίστες θα επιτρέπεται να εισέρχονται και πάλι στη χώρα από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, θα επιβαρύνονται με τέλος Βιώσιμης Ανάπτυξης, ύψους 200 δολαρίων (191 ευρώ) ανά τουρίστα για κάθε διανυκτέρευση, από τα 65 δολάρια (62 ευρώ) που χρεώνονταν εδώ και τρεις δεκαετίες.

Αξιωματούχοι εξήγησαν ότι το νέο τέλος θα αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των τουριστών ως προς τον άνθρακα. «Η COVID-19 μας επέτρεψε να κάνουμε επαναφορά – να ξανασκεφτούμε πώς μπορεί να δομηθεί και να λειτουργήσει καλύτερα ο τομέας… διατηρώντας παράλληλα χαμηλά τα αποτυπώματα άνθρακα», δήλωσε ο πρόεδρος του TCB και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τάντι Ντόρτζι.

Οι αρχές δήλωσαν ότι το Μπουτάν έχει αναθεωρήσει τα πρότυπα για τους παρόχους υπηρεσιών, όπως ξενοδοχεία, ξεναγούς, τουριστικούς πράκτορες και οδηγούς. Ο τουρισμός απασχολεί 50.000 άτομα και συνεισέφερε κατά μέσο όρο 84 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε άμεσο συνάλλαγμα τα τελευταία τρία χρόνια πριν από την πανδημία. Το Μπουτάν υποδέχτηκε τους πρώτους 300 επισκέπτες, υψηλού προφίλ, το 1974. Ο αριθμός εκτινάχθηκε σε 315.600 το 2019, αυξημένος κατά 15,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του TCB.

Οι τουριστικοί πράκτορες λένε ότι οι επισκέπτες είναι πλέον ελεύθεροι να επιλέξουν τους δικούς τους πράκτορες και να σχεδιάσουν τα δικά τους δρομολόγια, ενώ μέχρι τώρα μπορούσαν να επιλέξουν μόνο από τα πακέτα που προσέφεραν οι φορείς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου