Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Περισσότεροι από 190.000 Έλληνες Ομογενείς σε Ρωσία και Ουκρανία

Οι Έλληνες στη Ρωσία

Βάσει της απογραφής του πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πριν από περίπου είκοσι χρόνια υπήρχαν στην αχανή χώρα 97.827 Έλληνες. Εξ αυτών, μόνο οι 766 δε γνώριζαν ρωσικά και 612 διέθεταν ελληνική υπηκοότητα, συνεπώς μπορούμε να συμπεράνουμε πως σχεδόν το σύνολο όσων δήλωσαν Έλληνες αποτελείται από γεννημένους στη Ρωσία ή άλλες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αριθμός αναφέρεται μόνο στους Έλληνες της Ρωσίας. Δεν συμπεριλαμβάνει δηλαδή πληθυσμούς που κατοικούν σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως η Γεωργία ή η Αρμενία. Οι περισσότεροι Έλληνες ζουν στο Κράι Κρασνοντάρ (26.540), στη Μόσχα (1.850), στην Αντιγκέγια (1.726) και στην Αγία Πετρούπολη (1.448).


Οι Έλληνες στην Ουκρανία

Περίπου όσοι Έλληνες ζουν στη Ρωσία (97.827), ζούσαν και στην Ουκρανία (91.548) πριν ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών. Η μειονότητα στην πολύπαθη χώρα ήταν αρκετά μεγάλη, με τους περισσότερους ομοεθνείς μας να μένουν στη Μαριούπολη πριν αυτή χτυπηθεί από βόμβες και όλμους. Η ελληνική παρουσία στον Εύξεινο Πόντο και τις γύρω περιοχές χρονολογείται από την αρχαιότητα.

Οι πρώτες Ελληνικές αποικίες στις ακτές της σημερινής Ουκρανίας ιδρύθηκαν κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. με τον πληθυσμό να ασχολείται κυρίως με το εμπόριο.

Οι Έλληνες συνυπήρχαν με τους Τατάρους της Κριμαίας μέχρι που η Ρωσική Αυτοκρατορία κατέλαβε την Κριμαία. Τότε η αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη αποφάσισε να μετατοπίσει τον πληθυσμό των Ελλήνων της Κριμαίας στις βόρειες ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, με σκοπό να τους προφυλάξει από τις επιδρομές των Οθωμανών. Αυτοί εγκαταστάθηκαν σε διάφορα χωριά γύρω από το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη.

Από το 1810 έως το 1873 η Μαριούπολη με τα γύρω ελληνικά χωριά αποτελούσε «ελληνική διοικητική περιοχή». Μάλιστα έως το 1859 δεν επιτρεπόταν εγκατάσταση ατόμων άλλης εθνικότητας στην περιοχή της Μαριούπολης. Εβδομήνα οκτώ χρόνια αργότερα, ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν προχώρησε σε εκκαθαρίσεις εναντίον των Ελλήνων, με αποτέλεσμα 30.000 εξ αυτών να μεταφερθούν σε γκουλάγκ (στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας). Εξαιτίας δε της μεγάλης καταπίεσης, πολλοί Έλληνες της περιοχής αναγκάστηκαν να δηλώσουν ότι ανήκουν στη ρωσική ή στην ουκρανική εθνότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου