Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Επίσημα στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023 η Κροατία
Το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε σήμερα την οριστική του έγκριση για την εισαγωγή της Κροατίας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2023.


"Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα τις τρεις τελευταίες νομικές πράξεις που απαιτούνται για να μπορέσει η Κροατία να εισαγάγει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023. Αυτό ολοκληρώνει τη διαδικασία στο Συμβούλιο που θα επιτρέψει στην Κροατία να γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ και να επωφεληθεί από τη χρήση του κοινού νομίσματος της ΕΕ, το ευρώ, από το επόμενο έτος", αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.


Η επικύρωση της ένταξης της Κροατίας στην ευρωζώνη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής, ενώπιον του Τύπου στις Βρυξέλλες, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του Επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.


"Θα ήθελα να συγχαρώ τον ομόλογό μου, Ζντράβκο Μάριτς και ολόκληρη την Κροατία που έγινε η 20ή χώρα που εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ. Η υιοθέτηση του ευρώ δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική απόφαση. Η Κροατία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα απαιτούμενα οικονομικά κριτήρια και θα πληρώνουν σε ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Ecofin.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου