Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Γαλλία
Πρωτοφανές κύμα καύσωνα σαρώνει τη Γαλλία και την Ισπανία, με τις Αρχές να προχωρούν σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France δήλωσε ότι είναι η πρωιμότερη καυτή περίοδος που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα, επιδεινώνοντας την ξηρασία που προκλήθηκε από έναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα και άνοιξη και αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Η Ισπανία, η οποία έχει ήδη βιώσει τον πιο ζεστό Μάιο από τις αρχές του αιώνα, είδε τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν μέχρι και στους 43 βαθμούς Κελσίου, με την ελπίδα για κάποιες ανάσες δροσιάς να διαφαίνεται από την Κυριακή και μετά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Aemet.

Ο καύσωνας πέρασε από τα Πυρηναία στη Νότια Γαλλία την Τρίτη και αναμένεται να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι το Σάββατο, όπου τα θερμόμετρα θα μπορούσαν να φτάσουν τους 39 βαθμούς Κελσίου στο Παρίσι.

Σε κατάσταση συναγερμού 12 διαμερίσματα – Κρατήστε τα παιδιά στα σπίτια
Το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για καύσωνα, συμπεριλαμβανομένων 12 διαμερισμάτων στα νοτιοδυτικά, με το υπουργείο Παιδείας να συμβουλεύει τους γονείς να κρατήσουν σήμερα, εάν είναι δυνατόν, τα μικρότερα παιδιά τους στα σπίτια τους.

«Να είστε σε εγρήγορση! Ενυδατωθείτε, παραμείνετε σε δροσερούς χώρους και μείνετε σε επαφή με τους οικείους σας», ανέφερε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν στο Twitter.

Αξιωματούχοι στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις έχουν επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις για τη ρύπανση από το όζον, η οποία συμβαίνει όταν το έντονο ηλιακό φως μετατρέπει τις εκπομπές άνθρακα σε νέφος. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού, Ντιντιέ Λαλεμέν, μείωσε τα όρια ταχύτητας για την περιοχή κατά 10 χλμ./ώρα για σήμερα.

«Είμαι 86 ετών, γεννήθηκα εδώ, αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ο χειρότερος καύσωνας που έχω δει ποτέ», δήλωσε στο AFP η Ζακλίν Μπονάντ, από ένα σκιερό πάρκο στην Τουλούζη, στα νότια της χώρας.

Απαγορεύονται οι υπαίθριες εκδηλώσεις στο Μπορντό

Το διαμέρισμα Gironde γύρω από το Μπορντό απαγόρευσε τις υπαίθριες δημόσιες εκδηλώσεις και εκείνες σε κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Ο Fabienne Buccio δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu πως οι συναυλίες και οι μεγάλες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους επίσημους εορτασμούς της Αντίστασης της 18ης Ιουνίου, ματαιώθηκαν ενώ ήταν προγραμματισμένες για σήμερα. «Ο καθένας αντιμετωπίζει τώρα κίνδυνο για την υγεία του», δήλωσε ο Buccio. Την ίδια ώρα, στην πόλη του Μπορντό οι Αρχές έχουν εγκαταστήσει συσκευές υδρονέφωσης στις πιο καυτές πλατείες και δρόμους.

Όπως είναι λογικό, τα κλιματιστικά έχουν πάρει φωτιά, οδηγώντας τη Γαλλία στο να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου RTE, καθώς πολλοί από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας είναι εκτός λειτουργίας για να εκτιμηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι διάβρωσης ή για συντήρηση.

Οι υποδομές υποφέρουν – Μειώνουν την παραγωγή τα πυρηνικά εργοστάσια

Η έντονη ζέστη και το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα έχει μειώσει επίσης τη στάθμη των ποταμών, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να μειώσουν την παραγωγή επειδή το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων είναι πολύ ζεστό για να επιστρέψει στις υδάτινες οδούς χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα φυτά και την άγρια ζωή.

Τα σχολεία, από την άλλη, έχουν προμηθευτεί νερό και αρκετά έχουν μεταφέρει τις εξετάσεις, που γίνονται για τη λήξη της χρονιάς, σε αίθουσες με βόρειο προσανατολισμό, ενώ ορισμένα τμήματα στον Νότο ακύρωσαν τα σημερινά τους μαθήματα.

Η σιδηροδρομική εταιρεία SNCF έχει προειδοποιήσει για πιθανές καθυστερήσεις, καθώς τα τρένα αναγκάζονται να επιβραδύνουν επειδή η ζέστη έχει παραμορφώσει τις ράγες ή έχει καταστρέψει τον ηλεκτρικό εξοπλισμό. «Η υποδομή μας υποφέρει από τη ζέστη», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της SNCF, Τιερί Ροζέ, στο AFP, σημειώνοντας ότι οι θερμοκρασίες σε επίπεδο τροχιάς στο Μπορντό έφτασαν τους 52 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου