Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Γερμανία: Τα μέτρα στήριξης έφεραν μείωση του πληθωρισμού


Ο πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε απρόσμενα τον Ιούνιο καθώς τα προσωρινά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης μείωσαν την πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που συμπιέζονται από τις αυξήσεις – ρεκόρ στις τιμές.


Οι φορολογικές ελαφρύνσεις στα καύσιμα και η μεγάλη μείωση των τιμών στα εισιτήρια των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς συνέβαλαν στην επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 8,2% από 8,7% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg προέβλεπαν μία αύξηση στο 8,8%.
Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια

Τα στοιχεία αυτά δεν αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε αλλαγή πλεύσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά την προαναγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, για πρώτη φορά μετά από 10 και πλέον χρόνια.

Και αυτό επειδή οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν πολύ μεγάλες σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως στην Ισπανία, η οποία ανακοίνωσε σήμερα την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 10% παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τον περιορίσει.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι οποίοι παραβρέθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας, συμφωνούν ότι η αύξηση των επιτοκίων πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούλιο, με τους τραπεζίτες των χωρών της Βαλτικής – όπου πληθωρισμός ξεπέρασε το 20% - να ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις.
Πιθανή νέα μείωση του πληθωρισμού τον Ιούλιο

Η επιβράδυνση της αυξητικής τάσης των τιμών στη Γερμανία μπορεί να συνεχισθεί και τον Ιούλιο, όταν θα καταργηθεί μία χρέωση στις ΑΠΕ για την παραγωγή ρεύματος, αλλά ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός, σύμφωνα με οικονομολόγο της Berenberg.

Με πληροφορίες από Bloomberg imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου