Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Η Σλοβενία θα γκρεμίσει τον φράχτη στα σύνορα με την Κροατία
Η νέα κυβέρνηση της Σλοβενίας δεσμεύτηκε πως μέχρι το τέλος του έτους θα γκρεμίσει τον αμφιλεγόμενο φράχτη κατά μήκος των συνόρων της χώρας με την Κροατία. Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα τον σχετικό προγραμματισμό στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.
Η ανέγερση του φράχτη έγινε το 2015, όταν χιλιάδες πρόσφυγες – πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από τη Συρία – προσπαθούσαν να φθάσουν μέσω Βαλκανίων στην κεντρική Ευρώπη. Στόχος του ήταν να αναχαιτίσει το κύμα της παράνομης μετανάστευσης.


Ο φράχτης, που εκτείνεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Κροατία (που έχουν συνολικό μήκος 670 χλμ), έγινε αντικείμενο κριτικής όταν πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στα αιχμηρά συρματοπλέγματα. Εν τω μεταξύ, δεν έλειψαν οι καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων για παράνομες απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από συνοροφύλακες.
Η νέα σλοβενική ηγεσία, η οποία ορκίστηκε πριν από οκτώ ημέρες, δεσμεύτηκε να γκρεμίσει τον φράχτη κατά τη συμφωνία για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού. Το κυβερνητικό σχήμα υπό τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκόλομπ απαρτίζεται από το φιλελεύθερο Κίνημα Ελευθερίας, τους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά.

Στο μέλλον τα σύνορα της Σλοβενίας με την Κροατία θα επιτηρούνται από drones και κάμερες, όπως προβλέπεται στα σχέδια της κυβέρνησης Γκόλομπ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου