Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Η Γερμανία πάει για δελτίο στο Φυσικό Αέριο
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη για την επάρκεια φυσικού αερίου ειδικά από το φθινόπωρο και μετά οπότε οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Η Γερμανία έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο μετά τη σημαντική μείωση των ροών από τη Ρωσία. Ετσι, το Βερολίνο έβαλε εμπρός το δεύτερο, από τα τρία συνολικά, στάδιο εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση «συναγερμού».

Παράλληλα, στη Γαλλία οι επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών Engie, EDF και TotalEnergies χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου για να μειώσει άμεσα όλη η χώρα την κατανάλωση φυσικού αερίου ώστε να αυξηθούν τα αποθέματα ενόψει χειμώνα.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν άμεσα την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση, προειδοποιούν οι επικεφαλής των εταιρειών αυτών μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας «Journal du Dimanche».

«Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να μειώσουμε την κατανάλωσή μας προκειμένου να ανακτήσουμε περιθώριο ελιγμών», αναφέρουν οι γαλλικές εταιρείες σε ανοικτή επιστολή τους, επικαλούμενες την απότομη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξαιτίας προβλημάτων συντήρησης.

Την ίδια στιγμή, η Ισπανία παίρνει μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ για την παροχή βοήθειας σε νοικοκυριά λόγω των πολύ υψηλών τιμών. Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων μείωση ΦΠΑ σε 5% από 10% για την ενέργεια, η χορήγηση ποσού 200 ευρώ σε πιο ευάλωτους εργαζόμενους, επέκταση μέχρι Δεκέμβριο έκπτωσης 20 λεπτών το λίτρο σε καύσιμα και μείωση κόστους δημόσιων συγκοινωνιών.
https://www.ot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου