Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Στο δεύτερο στάδιο συναγερμού για το φυσικό αέριο η Γερμανία
Η Γερμανία εισέρχεται στη φάση 2 (εκ των τριών επιπέδων) του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία και των υψηλών τιμών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.


Το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει τρία επίπεδα:της έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο είχε ήδη ενεργοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου και προβλέπει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης στην προμήθεια του αερίου,
του συναγερμού, στο οποίο εισέρχεται πλέον η Γερμανία,
της έκτακτης ανάγκης.

Το «στάδιο συναγερμού» της φάσης 2 σηματοδοτεί ότι η γερμανική κυβέρνηση βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Η ενεργοποίησή του προβλέπεται όταν διακόπτεται η προσφορά φυσικού αερίου ή ακόμη και όταν «μια ασυνήθιστα μεγάλη ζήτηση για αέριο μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης».

Σύμφωνα με το σχέδιο της φάσης 2, το Βερολίνο θα παράσχει μια πιστωτική γραμμή 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου. Όπως μετέδωσε χθες η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η μετάβαση στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου συνεπάγεται μάλλον ένα ακόμη κύμα αυξήσεων για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.


Στο τρίτο στάδιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, η υπερβολικά μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο συνδυάζεται με μείωση της προσφοράς και παρά τη λήψη μέτρων, η προσφορά δεν επαρκεί οπότε και λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθούν οι καταναλωτές». Εν ολίγοις, θα έχουν προτεραιότητα τα νοικοκυριά της Γερμανίας, τα νοσοκομεία και γενικώς όποιος φορέας καλύπτει ζωτικές ανάγκες, ενώ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η βιομηχανία.

«Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας: Η περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου είναι μια οικονομική επίθεση εναντίον μας από τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το φυσικό αέριο είναι από αυτή τη στιγμή «σπάνιο αγαθό» στη Γερμανία. Διαβεβαίωσε ότι η παροχή αερίου στη χώρα παραμένει εγγυημένη, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «δεν επιτρέπεται να υπάρχει μια ψευδής εντύπωση ασφάλειας».


Όπως ανέφερε, «πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου – τώρα το καλοκαίρι. Αυτό είναι σημαντικό ενόψει του χειμώνα. Έχει σημασία να ρυθμίσουμε τώρα τη θέρμανση και να την προσαρμόσουμε, πριν έρθει ο χειμώνας». Υπογράμμισε εξάλλου ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια – με εναλλακτικές διαδρομές και νέα νομοθεσία.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου