Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Κίνα: «Το ΝΑΤΟ είναι η αληθινή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, όχι εμείς»
Σε καταγγελεία των πρόσφατων δηλώσεων του ΝΑΤΟ προχώρησε η Κίνα, όπως αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη κοινή ανακοίνωση των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη διατλαντική Συμμαχία, με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα να αναφέρονται ως οι νέες παγκόσμιες απειλές που θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή σταθερότητα.Συγκεκριμένα, ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σήμερα οτι οι προσπάθειες σπίλωσης που έχει εξαπολύσει η διατλαντική συμμαχία εναντίον της χώρας του είναι «μάταιες» καθώς το έγγραφο στρατηγικής που δημοσιοποίησε το ΝΑΤΟ την Τετάρτη « δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και παρουσιάζει τα γεγονότα αντεστραμμένα».

«Επιμένει αδίκως να παρουσιάζει την Κίνα ως συστημική πρόκληση και να σπιλώνει την κινεζική εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο Ζάο στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου υπογραμμίζοντας την «κατηγορηματική αντίθεση» του Πεκίνου. Υποστήριξε ότι «Η Κίνα δεν είναι καθόλου η συστημική απειλή που φαντάζεται το ΝΑΤΟ. Σε σύγκριση, το ΝΑΤΟ είναι αυτό που αποτελεί την αληθινή συστημική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την παγκόσμια σταθερότητα».

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες ότι στο νέο οδικό χάρτη του, που υιοθετήθηκε με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης, το Πεκίνο αντιπροσωπεύει μια «πρόκληση» για τα «συμφέροντα» και την «ασφάλεια» των χωρών της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η στρατηγική σύμπραξη Κίνας-Ρωσίας συνιστά πρόκληση για τα συμφέροντα της Δύσης. «Οι δηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και οι καταναγκαστικές της πολιτικές αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρεται στον εν λόγω στρατηγικό οδικό χάρτη της συμμαχίας, ο οποίος δεν είχε αναθεωρηθεί από το 2010. Είναι η πρώτη φορά που στο έγγραφο αυτό αναφέρεται η Κίνα, η οποία παραδοσιακά δεν είχε σχέση με την αποστολή της Ατλαντικής συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ κατήγγειλε ιδιαίτερα την «εμβαθυμένη στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα «και τις αμοιβαίες απόπειρές τους να υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες».

Ζάο Λιτζιάν προχώρησε ωστόσο και σε ευθεία επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ κατηγορώντας το ότι «προσποιείται πως είναι ένας περιφερειακός οργανισμός και αμυντικής φύσης. Στην πράξη, δεν παύει να επεκτείνεται πέραν του περιφερειακού πεδίου του και των αρμοδιοτήτων του, να κηρύσσει πολέμους και να σκοτώνει αθώους αμάχους», δήλωσε ο Ζάο Λιτζιάν.

«Τα χέρια του ΝΑΤΟ είναι βαμμένα με το αίμα των λαών του κόσμου», υπογράμμισε, αναφερόμενος κυρίως στις επεμβάσεις της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη ή ακόμη στο βομβαρδισμό της πρεσβείας της Κίνας το 1999 στη Σερβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου