Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Μετά την Γερμανία και η Ολλανδία αίρει το πλαφόν στη λιγνιτοπαραγωγή
Οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας για να αντιμετωπίσουν τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου που απειλούν με ενεργειακή κρίση και έναν δύσκολο χειμώνα.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν ήδη προαναγγείλει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση που οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη τη στιγμή που όλες οι οικονομίες δίνουν μάχη με τον υψηλό πληθωρισμό.

Σήμερα, η Ολλανδία ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα ώστε να αντισταθμίσει μια πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μια μέρα μετά τη λήψη παρόμοιου μέτρου από τη γειτονική της Γερμανία.

"Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την άμεση άρση των περιορισμών παραγωγής για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα από το 2022 έως το 2024, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ρομπ Γέτεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Αυτό σημαίνει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μπορούν εκ νέου να λειτουργήσουν με πλήρη παραγωγική ικανότητα αντί του μέγιστου ορίου 35%", πρόσθεσε.

Η ολλανδική απόφαση λαμβάνεται την επομένη της απόφασης της Γερμανίας να καταφύγει περισσότερο στον άνθρακα για να αντισταθμίσει τις μειώσεις των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε τον Μάιο την αναστολή των παραδόσεων στον ολλανδικό προμηθευτή GasTerra, που ανήκει εν μέρει στο ολλανδικό κράτος, αφότου η εταιρία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

"Πρέπει να υπογραμμίσω ότι υπάρχει οξεία έλλειψη φυσικού αερίου επί του παρόντος" στην Ολλανδία, τόνισε ο Γέτεν. "Ωστόσο, περισσότερες χώρες είναι τώρα υπό πίεση (από τη Ρωσία)", εξήγησε. "Αυτό μας ανησυχεί. Λόγω των ανησυχιών αυτών, ανακοινώνω σήμερα μια κρίση φυσικού αερίου του επιπέδου 1: έγκαιρη προειδοποίηση", πρόσθεσε.

Παρότι το υψηλότερο επίπεδο είναι το επίπεδο 3, διευκρίνισε, "επί του παρόντος ο κίνδυνος να μην κάνουμε τίποτα είναι πολύ μεγάλος".

Ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είχε "προετοιμάσει αυτή την απόφαση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του τις τελευταίες ημέρες".

Οι ολλανδικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα δεν μπορούσαν από τον Ιανουάριο να λειτουργούν σε επίπεδο άνω του 35% της μέγιστης ικανότητάς τους ώστε να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

www.liberal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου