Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Ρωσία: Φόβοι για χρεοκοπία στα τέλη Ιουνίου





Η αποτυχία να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος λόγω των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί γι' αυτό που η Ρωσία ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, την ωθεί πιο κοντά στην πρώτη αδυναμία πληρωμής των διεθνών ομολόγων


Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα σχετικά με τις διαδικασίες πληρωμών των ξένων ομολόγων, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά το ενδεχόμενο πιθανής αδυναμίας πληρωμής του εξωτερικού χρέους.





Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αθετήσει η Ρωσία την πληρωμή του χρέους της. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει τα κεφάλαια, αλλά δυσκολεύεται να καταβάλει τους τόκους στους ομολογιούχους λόγω των δυτικών κυρώσεων και κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να οδηγήσει τη Ρωσία σε τεχνητή χρεοκοπία.
Αδειάζει η κλεψύδρα

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν είχε δώσει στην κυβέρνηση προθεσμία 10 ημερών για να επιλέξει τις τράπεζες που θα διεκπεραιώσουν τις πληρωμές των ευρωομολόγων στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου, το οποίο υποδηλώνει ότι η Ρωσία θα θεωρήσει ότι οι δανειακές της υποχρεώσεις εκπληρώνονται όταν πληρώνει τους ομολογιούχους σε ρούβλια.

Η αποτυχία να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος λόγω των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί γι’ αυτό που η Ρωσία ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, την ωθεί πιο κοντά στην πρώτη αδυναμία πληρωμής των διεθνών ομολόγων από τότε που έγινε η επανάσταση των μπολσεβίκων πριν από έναν και πλέον αιώνα.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου