Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Βρετανία: Έκτακτο σχέδιο για διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου
Τα σχέδια της Βρετανίας να αποκοπεί από το δίκτυο φυσικού αερίου που τη συνδέει με την Ευρώπη -μέσω της Ολλανδίας και του Βελγίου- ενισχύει φόβους για τον κατακερματισμό των αγορών ενέργειας. Το Λονδίνο αφήνει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, εάν χρειαστεί να δρομολογηθούν έκτακτα σχέδια για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας λόγω ελλείψεων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times. Αποφάσεις επί του θέματος θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο όταν θα τεθούν σε δοκιμή τα έκτακτα σχέδια από τη βρετανική National Grid.

Από τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δυο υποθαλάσσιοι αγωγοί που συνδέουν τη Βρετανία με την Ολλανδία και το Βέλγιο λειτουργούν στο μέγιστο της παραγωγικής τους ικανότητας, εξάγοντας 75 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα προς την Ευρώπη. Τον χειμώνα, όμως, οι ροές αντιστρέφονται προς τη Βρετανία, καλύπτοντας το 20% με 25% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Από την πλευρά τους, όμως, οι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου έχουν ήδη απευθύνει έκκληση στη Βρετανία να συνεργαστεί με τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Προειδοποίησαν επίσης πως εάν διακοπούν τα σημεία διασύνδεσης των δικτύων μεταξύ των δυο πλευρών τότε ενδεχομένως να υπάρξουν επιπτώσεις για όλους εάν υπάρξουν παρατεταμένες ελλείψεις.


«Θα πρότεινα σαφώς στη Βρετανία να επανεξετάσει τη διακοπή της διασύνδεσης του δικτύου της με την Ευρώπη (σε περίπτωση κρίσης)» δήλωσε ο Μπαρτ Γιάν Χόβερς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ENTSOG), μέλη του οποίου είναι η ιταλική Snam και η βέλγικη Fluxys. «Αν και οι διασυνδέσεις αυτές είναι ωφέλιμες για την ήπειρο το καλοκαίρι είναι επίσης ωφέλιμες για τη Βρετανία τον χειμώνα», πρόσθεσε στους Financial Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου