Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Βρετανία: Θα αρχίσει να στέλνει μετανάστες στη Ρουάντα
Η βρετανική κυβέρνηση άρχισε να ενημερώνει κάποιους από τους μετανάστες που έχουν φτάσει παράτυπα στη χώρα ότι θα σταλούν στη Ρουάντα, ενώ προβλέπει μία πρώτη πτήση στις 14 Ιουνίου, με την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να δηλώνει «απολύτως αποφασισμένη» να προχωρήσει στο σχέδιο αυτό.


Aμέσως μετά την ανακοίνωση αυτού του αμφιλεγόμενου σχεδίου στα μέσα Απριλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον – που αναμένεται στο Κιγκάλι στα τέλη Ιουνίου για τη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας—είχε επισημάνει ότι αναμένει προσφυγές εναντίον του από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


«Αν και γνωρίζουμε ότι θα γίνουν απόπειρες να προσβληθεί η διαδικασία και να καθυστερήσουν οι απελάσεις, δεν θα αποθαρρυνθώ και θα παραμείνω απολύτως δεσμευμένη στην εφαρμογή αυτού που αναμένει το βρετανικό κοινό», υπογράμμισε η Πατέλ.Η ίδια τόνισε ότι το σχέδιο είναι «πρωτόγνωρο» και «ακριβώς αυτό που επιθυμεί ο βρετανικός λαός».

Η Πατέλ χαιρέτισε «ένα νέο βήμα» προς την εφαρμογή της συμφωνίας συνεργασίας με τη Ρουάντα, η οποία εντάσσεται στην πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει «το διαλυμένο σύστημα ασύλου και να σπάσει το κακόβουλο επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών».


Όσοι μετανάστες απελαθούν στη Ρουάντα θα μπορέσουν «να ξαναφτιάξουν εκεί τη ζωή τους με ασφάλεια», εκτίμησε.

Οι αιτούντες άσυλο θα αναμένουν στη χώρα της Αφρικής μέχρις ότου εξεταστεί το αίτημά τους από τις βρετανικές αρχές και εφόσον εγκριθεί θα μπορούν να εισέρχονται στη Βρετανία. Στην περίπτωση που ακυρωθεί θα μπορούν να ζητήσουν να παραμείνουν στη Ρουάντα.

Η Βρετανία, που επιθυμεί να αποθαρρύνει τον παράνομο διάπλου της Μάγχης, την ώρα που αυξάνονται οι διελεύσεις, υπέγραψε συμφωνία με τη Ρουάντα ώστε να μπορεί να στέλνει εκεί μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Το σχέδιο αυτό προκάλεσε έντονες επικρίσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αντιπολίτευση και στις δύο χώρες, ακόμη και τον ΟΗΕ.

Πέρυσι περισσότεροι από 28.000 μετανάστες προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία, κυρίως με μικρά πλοιάρια.

Βάσει της συμφωνίας το Λονδίνο θα προσφέρει αρχικά στη Ρουάντα 120 εκ. λίρες (141 εκ. ευρώ).

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ρουάντας διευκρίνισε ότι θα προσφέρει στους μετανάστες τη δυνατότητα «να εγκαθίστανται μόνιμα στη χώρα, αν το επιθυμούν».

Μια πρώτη πτήση, με άγνωστο προς το παρόν αριθμό μεταναστών, είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει από τη Βρετανία για τη Ρουάντα στις 14 Ιουνίου.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου