Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Σοκαρισμένοι δηλώνουν Ελληνοαμερικανοί βουλευτές με το «ναι» Μπάιντεν
Άμεση ήταν η αντίδραση των Ρεπουμπλικανών βουλευτών Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκη μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία.


Οι δύο Ελληνοαμερικανοί βουλευτές εξέδωσαν μια σκληρή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι οι δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ είναι πιο στενοί από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι σε κάθε είδους επιθετικότητα.

Την κάθετη αντίθεσή τους στη θετική απάντηση του Τζο Μπάιντεν στο αίτημά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αγορά εκσυγχρονισμένων F-16 , δήλωσαν οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτριά της στην ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, η Λένα Αργύρη, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκη εξέδωσαν μια σκληρή δήλωση, αναφέροντας:«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ πρόσφατα είχε ακούσει από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.


Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει θέμα συνέχισης της επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Παραμένουμε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιο στενός από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία, που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου