Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Δανία: Δώρο 5.000 κορωνών σε ηλικιωμένους με με χαμηλά εισοδήματα
Οι Δανοί βουλευτές συμφώνησαν να καταβληθεί χρηματικό βοήθημα σε μετρητά στους ηλικιωμένους και άλλα μέτρα συνολικού ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δανικών κορωνών (439 εκατομμύρια δολάρια) για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο του ραγδαίου πληθωρισμού και των υψηλών τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ηλικιωμένοι με χαμηλά εισοδήματα θα λάβουν ο καθένας αφορολόγητο δώρο 5.000 κορωνών, ανέφερε. «Η οικονομία της Δανίας είναι θεμελιωδώς ισχυρή, αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις από την αύξηση των τιμών στον απόηχο του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Νικολάι Βάμεν. «Γι’ αυτό χαίρομαι που μπορούμε τώρα να βοηθήσουμε ορισμένους από αυτούς που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από τον πληθωρισμό».

Τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης μείωση της εισφοράς στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, θα χρηματοδοτηθούν με μείωση των δημοσίων επενδύσεων, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο θα βοηθήσουν στην αποφυγή αύξησης των τιμών. Η επίδρασή τους στον πληθωρισμό θα είναι μηδενική, τόνισε.

Η κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η αποζημίωση των Δανών χαμηλού εισοδήματος και ηλικιωμένων με μετρητά για να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος του πληθωρισμού θα μπορούσε να εντείνει τις πιέσεις τιμών σε μια οικονομία που ήδη λειτουργεί στα άκρα.

Ωστόσο, τα μέτρα της Δανίας είναι λιγότερο ευρείας εμβέλειας από παρόμοια που λαμβάνονται σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Δανοί βουλευτές συμφώνησαν προηγουμένως να μοιραστεί οικονομικό βοήθημα ύψους 2 δισεκατομμυρίων κορώνων σε 419.000 νοικοκυριά που επλήγησαν σκληρά από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας.

Η συμφωνία της Παρασκευής περιελάμβανε επίσης την απόφαση να δεσμευτεί ποσό 53,5 δισεκατομμυρίων κορωνών μεταξύ 2024 και 2040 για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης της χώρας μέσω μέτρων όπως η ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, η αναδάσωση και η απορρόφηση άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου