Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Κάτοικοι του Κοσόβου λαμβάνουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 23 χρόνια !

Οι κάτοικοι τεσσάρων δήμων στο Βόρειο Κόσοβο, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Σέρβοι, δεν πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα από το 1999, όταν η περιοχή τέθηκε υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ.

Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008, αφού η Πρίστινα και το Βελιγράδι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν αν έχει την δικαιοδοσία στο δίκτυο ηλεκτροδότησης η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Σερβίας (EPS) ή η αντίστοιχη του Κοσόβου (KOSTT).

Έτσι οι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου βολεύονται απ’ αυτή τη διένεξη – που έχει πρωτίστως πολιτικό χαρακτήρα – και για περισσότερα από 20 χρόνια δεν πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα, σε σημείο που πολλές κατοικίες στο Βόρειο Κόσοβο δεν διαθέτουν καν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Το 2013, στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της ΕΕ που κατέληξαν στην υπογραφή της Συμφωνίας των Βρυξελλών, έγινε η πρώτη προσπάθεια διευθέτησης του θέματος και το 2015 συμφωνήθηκε να συσταθεί μία ανεξάρτητη εταιρία υπό την ονομασία ΄΄ElektoSever΄΄ η οποία θα αναλάμβανε την διανομή ηλεκτρικού ρεύματος και την πληρωμή των λογαριασμών.

Η εταιρία αυτή δεν συστάθηκε ποτέ. Πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι η σερβική κυβέρνηση ανέθεσε στην τουρκική εταιρία παροχής υπηρεσιών KEDS την τοποθέτηση μετρητών στους σερβικούς Δήμους του Βορείου Κοσόβου, την καταγραφή της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και την πληρωμή των λογαριασμών.

Η κυβέρνηση του ‘Αλμπιν Κούρτι απορρίπτει τη συμφωνία αυτή επισημαίνοντας ότι η Σερβία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο Κόσοβο. Η Πρίστινα και το Βελιγράδι δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε για το ποιος παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στο Βόρειο Κόσοβο. Η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Σερβίας ισχυρίζεται ότι όλα τα νοικοκυριά στο Βόρειο Κόσοβο είναι συνδεμένα στο δικό της δίκτυο. Το ίδιο ισχυρίζεται και η Επιχείρηση ηλεκτρισμού του Κοσόβου.

Η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στο Βόρειο Κόσοβο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και οι κάτοικοι της περιοχής κάθε άλλο παρά ανησυχούν για την διευθέτηση των διαφορών Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου