Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Ισλανδία: Αύξησε τα επιτόκια κατά 1% η κεντρική τράπεζα
Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας αύξησε το κόστος δανεισμού ξανά κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε υψηλό πενταετίας, διπλασιάζοντας την προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να επιβραδύνει μία από τις πιο "θερμές" αγορές κατοικίας στην Ευρώπη.

Το επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων επτά ημερών αυξήθηκε κατά 100 μονάδες βάσης στο 4,75% την Τετάρτη, σε μια κίνηση που ήταν κατά 0,25% υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, Islandbanki και Landsbankinn.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση τέτοιου μεγέθους.

Η κεντρική επιτροπή θεωρεί πιθανό ότι η νομισματική στάση θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πίσω στον στόχο, σε ένα αποδεκτό χρονικό πλαίσιο.

Οι αυξήσεις των τιμών είναι ευρέως διαδεδομένες και ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει αυξηθεί, όπως και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, που διαμορφώνονται υψηλότερα του στόχου.

Η έκρηξη της αγοράς κατοικίας που έχει φέρει τις τιμές υψηλότερα κατά 147% από το 2010 μέχρι και πέρυσι, δείχνει λίγα σημάδια χαλάρωσης παρά το ότι η Sedlabanki είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα στη Δυτική Ευρώπη η οποία προχώρησε σε σύσφιξη της πολιτικής, από την έναρξη της πανδημίας.

Τα μέλη της κεντρικής τράπεζας αύξησαν τα επιτόκια έξι φορές πριν από σήμερα, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον πληθωρισμό που περιλαμβάνει το κόστος των ακινήτων.

Οι Islandbanki και Landsbankinn αναμένουν ότι η αγορά κατοικίας θα αναπτυχθεί 20% ή και περισσότερο αυτό το έτος, με κάποια ηρεμία στη συνέχεια.

Προβλέπουν δε ότι το επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα αυξηθεί μέχρι και 6% έως το τέλος του 2022.


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου