Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Φινλανδία: «Ναι» στο ΝΑΤΟ, «όχι» σε πυρηνικά και βάσεις
Το ΝΑΤΟ δεν έχει εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον για να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις στη Φινλανδία, όπως είπε σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη, σε ιταλική εφημερίδα, η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν.

«Δεν υπάρχει καν ενδιαφέρον (στους κόλπους του ΝΑΤΟ) να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα ή βάσεις στη Φινλανδία», είπε η Μάριν στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σύμφωνα με το γραφείο της.


Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ χθες Τετάρτη, μια απόφαση που πυροδοτήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζουν τις τουρκικές ενστάσεις επί της διαδικασίας ένταξης που αρχικά αναμενόταν σχετικά γρήγορη.

Σε επίσκεψή της στη Ρώμη, για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό της, Μάριο Ντράγκι, η Μάριν εκτίμησε ότι το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί με τον διάλογο.

«Θεωρώ ότι σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να έχουμε συνομιλίες με την Τουρκία και με όλες τις άλλες χώρες-μέλη, να απαντάμε σε τυχόν ερωτήματα και να διορθώνουμε τυχόν παρεξηγήσεις», είπε η Μάριν στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Όπως είπε επίσης η Μάριν, το θέμα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το ΝΑΤΟ ή της εγκατάστασης βάσεων στη Φινλανδία δεν εντάσσεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Ελσίνκι με τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

«Ούτε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή στο άνοιγμα ΝΑΤΟϊκών βάσεων στη Φινλανδία», είπε η Μάριν.
Η Μαγκνταλένα Αντερσον, η πρωθυπουργός της γειτονικής Σουηδίας, η οποία όπως η Φινλανδία αιτήθηκε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, επίσης έχει πει ότι η χώρα της δεν επιθυμεί μόνιμες ΝΑΤΟϊκές βάσεις ή πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, εξέφρασε την αντίθεσή της στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατηγορώντας τους Σκανδιναβούς γείτονες ότι υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Η Άγκυρα επικαλέστηκε ακόμη τα εμπάργκο εξαγωγών όπλων από τις δύο χώρες προς την Τουρκία μετά τη διαταγή του Ερντογάν στον στρατό του, το 2019, να επιτεθεί σε Κούρδους που συνδέονται με το PKK στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Αντερσον, αναμένεται να συναντηθούν αργότερα την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Η Ιταλία υποστηρίζει ένθερμα τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας και προτίθεται να επισπεύσει τις όποιες εσωτερικές διαδικασίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία το συντομότερο δυνατόν οι δύο χώρες, όπως είπε την Τετάρτη ο Ντράγκι, έπειτα από τη συνάντησή του με τη Μάριν.


zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου