Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Εικαστική Έκθεση “The Superdot” του Philip Tsiaras στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης
Τα εγκαίνια της ανατρεπτικής Έκθεσης “Superdot” του δημοφιλούς Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Philip Tsiaras πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, την Τετάρτη 13 Απριλίου, προσελκύοντας πλήθος κόσμου, τόσο από τον χώρο των τεχνών της Νέας Υόρκης, όσο και από την Ελληνική Ομογένεια.

Ο Philip Tsiaras είναι πολυσχιδής δημιουργός, ζωγράφος, φωτογράφος, γλύπτης και ποιητής, ένας διεθνούς εμβέλειας εικαστικός καλλιτέχνης με ελληνική καταγωγή που ζει και δημιουργεί στην Νέα Υόρκη. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 80 Εκθέσεις και έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία, όπως το American Academy Award for Poetry. Τα έργα του Philip Tsiaras αποτελούν τμήμα συλλογών έργων τέχνης πολλών επιφανών Μουσείων, όπως το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, αλλά και ιδιωτικών συλλογών. Η αναδρομική Έκθεση «The Superdot», που χρησιμοποιεί την τεχνική της τελείας-κουκκίδας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και περιλαμβάνει πορτραίτα επιφανών πολιτικών και καλλιτεχνών, όπως του Winston Churchill, της Βασίλισσας της Αγγλίας και του Πρίγκηπα Φίλιππου, της Μαρίας Κάλλας, της Frida Kahlo, του Salvador Dali και των αστέρων της μουσικής, David Bowie, Jimi Hendrix, and Prince. Το κάθε έργο είναι φτιαγμένο από εκατομμύρια κουκίδες /τελείες.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων, ο Γενικός Πρόξενος, κος Κων/νος Κούτρας, καλωσόρισε τον καλλιτέχνη και παρουσίασε συνοπτικά την καλλιτεχνική του διαδρομή. Στην συνέχεια, η αρχιτέκτονας Valeria Mazarakis αναφέρθηκε στη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη εν μέσω της πανδημίας, και στην καλλιτεχνική του πορεία, τονίζοντας ότι πάνω από όλα ο Philip Tsiaras είναι ένας επιδέξιος αφηγητής, που μέσω των έργων του καλεί τον θεατή να συμμετάσχει στην κάθε ιστορία, χρησιμοποιώντας παγκόσμια σύμβολα της ζωής. Κεντρικός παρουσιαστής των εγκαινίων της έκθεσης, ήταν ο πολυβραβευμένος με πάνω από 30 βραβεία EMMY, Ελληνοαμερικανός τηλεοπτικός παρουσιαστής, Ernie Anastos, ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαιτέρως παραστατικό τρόπο στη μακρόχρονη φιλία του με τον PhilipTsiarasκαι την στενά συνδεδεμένη πορεία τους από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, αφηγούμενος τις συγκινητικές κοινές τους εμπειρίες, από την Ελληνική Ομογένεια του New Hampshire.

Ο Philip Tsiaras - όπως επεσήμανε η κα Mazarakis - αποκαλείται ως ο Έλληνας Warhol, λόγω των προσωπογραφιών του Warhol που έχει κάνει και θεωρείται ο σημαντικότερος Έλληνας ομογενής καλλιτέχνης της γενιάς του, καθώς υπάρχουν σταθερά στα έργα του αναφορές στη ελληνικότητά του. Από το μοτίβο αυτό, δεν ξεφεύγει και η Έκθεση “The Superdot” η οποία αποτελεί χαρακτηριστική τεχνοτροπία του καλλιτέχνη, με κύρια χαρακτηριστικό την απόδοση νοήματος σε ήδη υπερεκτεθειμένες διάσημες εικόνες. Αυτή η τεχνική του πουαντιγισμού (pointillism) μιμείται το φως και το χρώμα και απαιτεί από τον καλλιτέχνη πολύ προσεκτική τοποθέτηση των κουκίδων, τεχνική που ο Philip Tsiaras έχει εξελίξει σε τέτοιο επίπεδο, που τα έργα του υπερβαίνουν το μέσο και συνδιαλέγονται απευθείας με τον θεατή, έτοιμα να μοιραστούν την ιστορία τους.

Σημειώνεται ότι η Έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως την 13η Μαΐου, από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις εργάσιμες ώρες τις ώρες (9:00-14:30).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου