Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Αμπχαζία: "Δεν θα γίνουμε μέρος της Ρωσίας "
Η Αμπχαζία απειλεί ότι ξένοι εμπειρογνώμονες, που απαιτούν να αλλάξει το ανεξάρτητο καθεστώς της δημοκρατίας, μπορεί να κηρυχθούν persona non grata. Μεταξύ άλλων, αυτό το καθεστώς συνεπάγεται απαγόρευση εισόδου στην Αμπχαζία. Το Σουχούμι, πρωτεύουσα της Αμπχαζίας, αντέδρασε ανοιχτά στην ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο κυκλοφόρησε από ορισμένους ρωσικούς πολιτικούς και άλλους κύκλους.

«Η άρνηση της Αμπχαζίας να επιστρέψει στη Νότια Οσετία, της οποίας ο πρόεδρος Ανατόλι Μπιμπίλοφ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για να γίνει μέρος της Ρωσίας, προκάλεσε ένα κύμα κατηγοριών από ορισμένους Ρώσους πολιτικούς ότι οι Αμπχάζιοι ήταν «αχάριστοι», γράφει το περιοδικό Jam-news.

Ο Πρόεδρος της Αμπχαζίας, Aslan Bzhania, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αμπχαζίας, Valery Kvarchi, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Sergei Shamba, δηλώνουν ότι η Αμπχαζία έχει από καιρό αυτοπροσδιοριστεί και δεν σχεδιάζει να γίνει μέρος της Ρωσίας.

Πιθανώς ως απάντηση σε αυτές τις δηλώσεις, η βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Μαρία Μπουτίνα ανέφερε, «θα πρέπει να αντιδρούμε λιγότερο στις δηλώσεις ορισμένων πολιτικών»

«Η κρατική κυριαρχία, η ανεξαρτησία και το ότι αποτελεί αντικείμενο διεθνούς δικαίου της Δημοκρατίας της Αμπχαζίας είναι αδιαμφισβήτητα, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Τέτοιες δημοσιεύσεις επιδιώκουν έναν απρόβλεπτο στόχο – να δημιουργήσουν ένα αρνητικό υπόβαθρο για τις διακρατικές σχέσεις Αμπχαζίας-Ρωσίας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αμπχαζίας.

Το Σουχούμι απειλεί ότι «εάν συνεχιστούν οι προσπάθειες δημιουργίας αρνητικού φόντου πληροφόρησης σε όλη τη χώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αμπχαζίας θα επιφυλάξει το δικαίωμα να δρομολογήσει μηχανισμό για την κήρυξη «person non grata» «εναντίον μεροληπτικών πολιτικών».

Το Jam-news υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αμπχαζίας, το καθεστώς μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας δεν υπόκειται σε αλλαγές. Επιπλέον, ο Ποινικός Κώδικας της Αμπχαζίας προβλέπει μια ολόκληρη σειρά κυρώσεων για δημόσιες προσκλήσεις για αναθεώρηση του ανεξάρτητου καθεστώτος της δημοκρατίας (για παράδειγμα, ένταξη στη Ρωσία).

Νωρίτερα, να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας δήλωσε ότι η μερικώς αναγνωρισμένη δημοκρατία θέλει να ενταχθεί στη Ρωσία.

«Η ένωση με τη Ρωσία είναι ο στρατηγικός μας στόχος, ο τρόπος μας, η προσδοκία του λαού. Και έτσι θα κινηθούμε. Θα λάβουμε τα κατάλληλα νομικά μέτρα στο εγγύς μέλλον. «Η Δημοκρατία της Νότιας Οσετίας θα γίνει μέρος της ιστορικής της πατρίδας, της Ρωσίας», δήλωσε ο Ανατόλι Μπιμπίλοφ.

Σε μια από τις δημόσιες δηλώσεις του στις 12 Απριλίου, ο Πρόεδρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν απέκλεισε αυτή την προοπτική . Μιλώντας για το μέλλον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Arayik Harutyunyan δήλωσε «Μπορεί να υπάρξει ανεξαρτησία, μπορεί να υπάρξει ένωση με την Αρμενία, κάτι που το θεωρώ απίθανο, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια σχέση με τη Ρωσία σε κάθετο πλαίσιο».
https://www.viadiplomacy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου