Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Έτοιμος για συνεργασία με την Κύπρο σε κοιτάσματα αερίου ο Λίβανος
Ο Λίβανος είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Κύπρο για την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων αερίου στα ύδατα μεταξύ των δύο χωρών, είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης του την Παρασκευή, αν και μια συμφωνία για τα υπεράκτια δικαιώματα δεν έχει οριστικοποιηθεί επισήμως.


Η Κύπρος και ο Λίβανος υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους το 2007, μα το κοινοβούλιο του Λιβάνου δεν την έχει επικυρώσει ακόμα, εν μέσω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης για τα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ.


Παρόλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, είπε πως, μετά από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του στη Λευκωσία, «με την Κύπρο δεν υπάρχει πρόβλημα, μόλις βρούμε αέριο είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».
«Μιλήσαμε για αυτό και σας διαβεβαιώνω πως ο Λίβανος είναι έτοιμος» είπε ο Μπου Χαμπίμπ.Τα σχόλια του κορυφαίου Λιβανέζου διπλωμάτη λαμβάνουν χώρα καθώς η Ευρώπη αναζητεί νέες πηγές ενέργειας για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.


Η Κύπρος έχει δώσει άδειες για γεωτρήσεις στην ExxonMobil και την Qatar Petroleum, σε μια κοινοπραξία που αποτελείται από τη γαλλική Total και την ιταλική Eni, καθώς και στη Chevron και τη συνεργαζόμενη Shell, για τα περισσότερα από τα 13 οικόπεδα στην ΑΟΖ της, στα ανοιχτά των ανατολικών της ακτών.


Στα βόρεια έχει αντιπαράθεση με την Τουρκία, η οποία διεκδικεί μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ ως δική της και έχει στείλει ερευνητικά σκάφη, συνοδευόμενα από πολεμικά, στην περιοχή, κάτι που έχει καταδικαστεί από την ΕΕ.


https://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου