Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Κλείνουν οι Πύλες της Κολάσεως στο Τουρκμενιστάν
Οι διάσημες σε ολόκληρο τον πλανήτη Πύλες της Κολάσεως του Τουρκμενιστάν που έχουν μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό ίσως κλείσουν για πάντα.

Με διάμετρο 69 μέτρων και βάθος 30 μέτρων, ο κρατήρας Νταρβάζα που βρίσκεται στην μέση της ερήμου Καρακούμ του Τουρκμενιστάν, φλέγεται εδώ και 51 χρόνια αδιάκοπα προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα που του προσέδωσε το παρατσούκλι «οι Πύλες της Κολάσεως».

Οι φλόγες που ξεπηδούν από το εσωτερικό του κρατήρα προκαλούνται από τις χημικές ενώσεις του φυσικού αερίου που αναδύεται από τα βάθη του. Η προέλευση του κρατήρα είναι ακόμη αβέβαιη. Λέγεται ωστόσο, ότι το φαινόμενο προέκυψε το 1971, όταν σοβιετικοί μηχανικοί και γεωλόγοι πραγματοποιούσαν έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή.

Πιστεύοντας ότι υπήρχε τεράστιο απόθεμα πετρελαίου στην συγκεκριμένη τοποθεσία, οι μηχανικοί ξεκίνησαν γεωτρήσεις, από τις οποίες το έδαφος κατέρρευσε, σχηματίζοντας τρεις μεγάλους κρατήρες, μεταξύ αυτών και τον Νταρβάζα που δεν άργησε να μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο.

Όμως ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν έχει άλλη άποψη και έχει δώσει εντολή να βρεθεί τρόπος να σβηστεί η φωτιά για περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς λόγους, καθώς και για να αυξηθεί η παραγωγή και οι εξαγωγές φυσικού αερίου.


neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου