Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Το λιώσιμο των παγετώνων της Γροιλανδίας ανησυχεί τους πολίτες
Σχεδόν τις μισές απαντήσεις της πρόσφατης δημοσκόπησης του Act for Earth για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη, συγκέντρωσε το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, ενώ στη δεύτερη θέση, με μικρή διαφορά κατατάσσεται η καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Είναι γεγονός πως οι επιστήμονες έχουν πολλάκις προειδοποιήσει πως οι παγετώνες της Γροιλανδίας κινδυνεύουν, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη, λόγω των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Το φαινόμενο αυτό, μάλιστα, έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όσο και με τα κλιματικά φαινόμενα που δημιουργούνται εξαιτίας της διαταραχής των ισορροπιών.

Αναλυτικά, το Act for Earth ρώτησε τους αναγνώστες του «Ποιο περιβαλλοντικό πρόβλημα αξιολογείτε ως το χειρότερο για τον πλανήτη;» και οι απαντήσεις συγκέντρωσαν τα εξής ποσοστά:

- Την καταστροφή των δασών στον Αμαζόνιο 45%


- Τη μόλυνση της Μεσογείου 5%

- Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας 47,5%

- Την ερημοποίηση στο Σαχέλ της Αφρικής 2,5%

«Οι εκτιμήσεις των μοντέλων δείχνουν πως το γροιλανδικό παγοκάλυμμα θα συμβάλει έως το 2100 στην αύξηση της στάθμης των ωκεανών από 3 έως 23 εκατοστά», εξήγησε πρόσφατα η Άμπερ Λίσον του βρετανικού πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, συντάκτες μεγάλης έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications είναι η πρώτη που στηρίζεται κυρίως σε δορυφορικές παρατηρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Η έρευνα καταλήγει πως η τήξη των πάγων αυξήθηκε 21% μέσα σε 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελέτησαν οι επιστήμονες, το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας έλιωσε περίπου κατά 3.500 δισεκ. τόνους μέσα σε 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να ανέβει κατά ένα εκατοστό η στάθμη των ωκεανών και να αυξηθεί ο κίνδυνος πλημμυρών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Το δεύτερο μεγαλύτερο παγοκάλυμμα μετά από αυτό της Ανταρκτικής, με μια επιφάνεια σχεδόν 1,8 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι το στρώμα πάγου που καλύπτει τη Γροιλανδία.

Τα δορυφορικά δεδομένα ανέδειξαν πράγματι σημαντικές διαφορές στους ρυθμούς τήξης, που επιταχύνονται σε μεγάλο βαθμό από καύσωνες, πιο πολύ ακόμη και από τη σταδιακή υπερθέρμανση: «Όπως αλλού στον κόσμο, η Γροιλανδία είναι ευάλωτη στην αύξηση ακραίων μετεωρολογικών γεγονότων», υπογράμμισε ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας Τόμας Σλέιτερ, του βρετανικού πανεπιστημίου του Λιντς.


cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου